Džo Bajden
Foto: AP/Matt Rourke (STF)

Predlog zakona, koji ima podršku Bajdena i ključnih članova Kongresa, omogućio bi administraciji da zabrani popularnu aplikaciju za deljenje video zapisa širom zemlje ako se ne odustane od kineskog BiteDancea u roku od godinu dana.

Sličan zakon je već prošao Predstavnički dom na jednostranom, dvostranačkom glasanju 352-65 u martu. Ali to je zaustavljeno u Senatu pod kontrolom demokrata, gde je predsednica Komiteta za trgovinu Maria Cantvell, D-Vash., pokušavala da stavi svoj pečat na to.

Sada, Dom planira da upakuje malo revidirani račun za TikTok sa milijardama inostrane pomoći za Ukrajinu, Izrael i Tajvan, sve osim što garantuje da će potencijalna zabrana TikTok-a postati zakon.

U skladu sa strategijom koju koristi predsednik Majk Džonson, R-La, Predstavnički dom planira da u subotu uveče usvoji kombinovani paket pomoći iz inostranstva i TikTok-a i pošalje ga Senatu, postavljajući moguće glasanje tamo već sledeće nedelje.

Poslednjih nedelja, Džonsonov tim je blisko sarađivao sa Belom kućom na paketu, a Bajden je već rekao da će brzo potpisati širi paket, koji takođe uključuje druge prioritete nacionalne bezbednosti GOP, kao što su REPO zakon i sankcije Iranu. Bajden je takođe podržao originalni zakon o zabrani TikTok-a u Domu, iako njegova kampanja ima nalog na aplikaciji.

Lideri obe stranke, kao i zvaničnici nacionalne bezbednosti, upozoravaju da je TikTok pretnja nacionalnoj bezbednosti. Postoji zabrinutost da Komunistička partija Kine koristi TikTok da pristupi podacima i špijunira svoje američke korisnike, širi dezinformacije i koristi algoritme aplikacije za manipulaciju izborima, poput onog u novembru.

TikTok je tvrdio da zakon predstavlja zabranu koja bi prekršila prava prvog amandmana miliona američkih korisnika i naškodila malim preduzećima koja dolaze do kupaca putem aplikacije.

„Žalosno je što Predstavnički dom koristi pokriće važne strane i humanitarne pomoći kako bi još jednom blokirao zakon o zabrani koji bi pogazio prava na slobodu govora 170 miliona Amerikanaca, uništio 7 miliona preduzeća i zatvorio platformu koja doprinosi 24 milijarde dolara američkoj ekonomiji, godišnje“, navodi TikTok u saopštenju.

Nazvan Zakonom o zaštiti Amerikanaca od aplikacija koje kontrolišu strani protivnici, zakon o TikTok-u bi stvorio proces za predsednika - preko FBI-a i obaveštajnih agencija - da odredi određene aplikacije društvenih medija pod kontrolom stranih protivnika, poput Kine, Rusije, Irana i Severna Koreja, kao pretnja nacionalnoj bezbednosti.

Jednom kada se smatra da je neka aplikacija rizična, biće zabranjena u prodavnicama aplikacija na mreži i uslugama veb-hostinga osim ako ne prekine veze sa entitetima pod kontrolom stranog protivnika. Zakon posebno navodi TikTok kao metu.

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading