AMERIKANCI TAJNO RAZVILI NOVO ORUŽJE Otkriveno za šta ga čuvaju
Foto: EPA/EPA Russian Defence Ministry Press

Američko vazduhoplovstvo je tajno razvilo rakete koje mogu da unište iranske nuklearne objekte onemogućavajući njihovu elektroniku bez povrede civila.

Rakete, poznate kao Counter-Electronics High Power Microwave Advanced Missile Project (CHAMP), kreirao je Boeing's Phantom Works za istraživačku laboratoriju američkog vazduhoplovstva i prvi put su uspešno testirane 2012. godine, prenosi Dejli mejl.

Oni su raspoređeni - odnosno instalirani na različitim lokacijama širom sveta - i ušli u službu 2019. godine.

Bivša šefica mikrotalasnog odeljenja velike snage u Laboratoriji za istraživanje vazduhoplovstva u vazduhoplovnoj bazi Kirtland, Meri Lu Robinson, potvrdila je za publikaciju da je 20 projektila (CHAMP) operativno i spremno da pogode bilo koji vojni cilj, uključujući nuklearna postrojenja.

Sama laboratorija je na pitanje novinara rekla da „operativna bezbednost ne dozvoljava diskusiju o specifičnim operativnim primenama tehnologija“, dodajući da se rakete (CHAMP) smatraju demonstracionim programom.

Publikacija napominje da je Pentagon finansirao program i naredio vazdušnim snagama širom sveta da sprovedu obuku u razmeštanju i radu raketnih sistema. U ovom slučaju, jedna raketa može pogoditi nekoliko ciljeva zaredom.

(warhistoryalconafter, Novosti)

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading