Bezbednost
Foto: Shutterstock/Foto: Shutterstock

Sistem protiv bespilotnih letelica Parade je posebno razvijen da zaštiti parisko nebo tokom Olimpijskih i Paraolimpijskih igara od 26. jula do 8. septembra. Ali različiti francuski mediji izveštavaju da je sistem bio lošiji nego što se očekivalo tokom martovske vežbe.

- Na dve lokacije na kojima je Parade testiran, nije funkcionisao onako kako se očekivalo. Drugim rečima, Parade je zaustavio dronove, ali u mnogo manjem perimetru od očekivanog - rekao je posmatrač vežbe „Kuberten LAD 2“ francuskom nedeljniku Marianne.

Satirične novine Le Canard Enchaine kažu da je sistem bio još lošiji nego tokom prve vežbe, „Kuberten LAD 1“, koja je održana da bi se testirala njegova efikasnost. Tokom te vežbe, Parade je navodno uspeo da otkrije samo jednu od tri zlonamerne bespilotne letelice na udaljenosti od 800 metara.

- Nervirajuće je što ovo izlazi javno, ali nažalost, suprotno zvaničnom stavu, stvari ne funkcionišu baš kako bismo želeli - istakao je visoki bezbednosni izvor za AFP pod uslovom da ostane anoniman početkom aprila.

Namenjen da otkrije, identifikuje i neutrališe

Scenario da roj bespilotnih letelica napunjenih eksplozivom uđe u preko 300.000 gledalaca koji sede duž 6-kilometarskog dela Sene tokom ceremonije otvaranja 26. jula ne bi bio ništa drugo nego noćna mora za francusku policiju.

Procenjuje se da u Francuskoj ima oko tri miliona dronova, od kojih su mnogi u privatnom vlasništvu, a policija i ministarstvo unutrašnjih poslova naporno rade na sprečavanju bilo kakvih neblagovremenih letova iznad prestonice.

- Dronovi predstavljaju pretnju veoma visokog nivoa jer su laki za upotrebu, postoji veliki broj njih u Francuskoj i pretvaranje u oružje je jednostavno i veoma pristupačno. Ne zahteva mnogo logističke organizacije - naveo je konsultant za odbranu Mark Šasilan.

Zbog toga su francuske grupe za odbrambenu opremu Thales i CS Group, u konzorcijumu, pobedile na tenderu francuske agencije za nabavku odbrane (DGA) za razvoj sistema protiv bespilotnih letelica još u aprilu 2022. Ugovor je vredan 350 miliona evra u periodu od 11 godina . Na tenderu konzorcijuma, Parade je predstavljen kao „skalabilan, modularni sistem sa više misija“ za borbu protiv bespilotnih letelica.

- Parada se sastoji od skupa radara i kamera sposobnih da detektuju i karakterišu pretnju. Sistem je dopunjen goniometrom koji detektuje radio prenose koji vode dron. Onda su tu kontramere: ometanje da bi se imobilisala ili modifikovala putanja [drona], ili intervencija policijskog drona opremljenog mrežom da uhvati zlonamerni uređaj - rekao je on.

Sistem takođe može direktno da obara bespilotne letelice, ali ovo je poslednje rešenje jer bi krhotine nastale takvom eksplozijom mogle da povrede ili čak ubiju ljude na zemlji.

Saslušanja iza zatvorenih vrata

Najnoviji rezultati doprinose već zabrinjavajućem nizu neuspeha za Paradu. Prvobitno planirana za jun 2023. godine, isporuka šest sistema Parade već je odložena nekoliko meseci. Ovo je navelo Komitet za odbranu francuskog Senata da pokrene misiju za utvrđivanje činjenica krajem 2023.

Konzervativni predsednik komiteta, Cedric Perrin, od tada je više puta kritikovao sistem. A 20. marta, senatori su najavili da njihov izveštaj neće biti objavljen. Kada je ministar odbrane Sebastijen Lekornu završio saslušanja misije za utvrđivanje činjenica 2. aprila, učinio je to iza zatvorenih vrata, dodatno podstaći zabrinutost za bezbednost Igara.

- Odluka da se izveštaj ne objavljuje javnosti doneta je na kolegijalan način nakon saslušanja, Ali, tačno je da sistem Parade, koji je nekoliko puta testiran, nije pokazao sasvim zadovoljavajuće rezultate. Ministarstvo odbrane, DGA i vazduhoplovstvo su savršeno svesni toga - kazao je Filip Pol, konzervativni senator i koautor izveštaja.

Da li će Thales i CS Group uspeti da isprave nedostatke na vreme za Igre? Neki nisu tako sigurni.

- Vreme je da se obuči osoblje, da se napravi značajna poboljšanja sistema, čini se nemogućim - rekao je izvor iz bezbednosti za AFP početkom aprila.

Izazov borbe protiv dronova u urbanom okruženju

Čini se da francuske vazduhoplovne snage razmatraju alternative nakon što su kupile nekoliko sistema protiv bespilotnih letelica Basalt koje proizvodi Hologard, podružnica međunarodnog aerodromskog operatera u Parizu Groupe ADP.

- Važno je shvatiti da sistem Parade nije jedina oprema koja će se koristiti za borbu protiv bespilotnih letelica tokom Olimpijskih igara. On je deo čitave postavke koja uključuje različite sisteme koje koristi ministarstvo unutrašnjih poslova, pariski aerodromi, Vazduhoplovstvo i žandarmerija - primetio je Pol.

Ali uprkos ovim dodatnim nivoima bezbednosti, zadatak čuvanja francuske prestonice od bespilotnih letelica, posebno tokom ceremonije otvaranja, biće ogroman za bezbednosne snage.

- Za radar protiv dronova, urbano okruženje je izuzetno teško i zahteva obradu signala. Drveće, zgrade i spomenici otežavaju otkrivanje jer formiraju prepreke koje deluju kao ekran i omogućavaju da se dron pojavi u poslednjem trenutku. Drugi veliki strah je roj dronova i njihov efekat zasićenja. Ako 150 dronova napadne publiku tokom ceremonije otvaranja i jedan od njih prođe, to je dovoljno da pokvari zabavu. Pogotovo što je Sena kao kanjon, sa puno okomitih ulica koje mogu da deluju kao pristupni hodnici za dronove - naveo je Šasilan.

Nema direktne pretnje

Za sada je u planu da se ceremonija otvaranja održi na Seni, što bi bilo prvi put u istoriji Olimpijade da se održava van stadiona.

- Mi to možemo i uradićemo to - rekao je predsednik Emanuel Makron u intervjuu 15. aprila za BFMTV. Ali prvi put je francuski lider govorio o planu B i planu C za ceremoniju ako pretnja bezbednosti postane prevelika.

Jedna opcija bi mogla biti da se ceremonija ograniči na područje oko Trokadera, preko puta reke od Ajfelove kule. Druga alternativa, rekao je, mogla bi biti da se premesti na nacionalni stadion Stad de Frans.

Makronovi komentari odražavaju određeni stepen nervoze oko ceremonije, čiji je broj gledalaca već prepolovljen i biće podložan određenim ograničenjima iz bezbednosnih razloga.

- Verovatno postoji malo panike jer se datum [ceremonije otvaranja] brzo približava. Doći će brzo, ali još uvek ima prostora za manevar ako moramo da smanjimo stvari ili stavimo plan B na svoje mesto - naveo je senator Pavle.

Ranije ove nedelje, međutim, ministar unutrašnjih poslova Gerald Darmanin uverio je novinare da „danas nema stvarne pretnje“ Olimpijskim igrama. Ali iako Igre u ovom trenutku možda nisu podložne direktnoj pretnji, ratovi u Ukrajini i Gazi i sve veće tenzije između Izraela i Irana znače da će se odvijati u posebno osetljivom globalnom kontekstu.

Smrtonosni teroristički napad na Crocus Citi Hall u Moskvi 22. aprila, na koji je odgovornost preuzela grupa Islamska država (IS), takođe je podstakao Francusku da trenutno podigne svoju bezbednosnu uzbunu na najviši nivo.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading