bela kuca
Foto: Shutterstock/Shuterstock

Visoki zvaničnik Stejt departmenta rekao je da je premijer Nigera zatražio od Vašingtona da povuče trupe iz te zemlje i da su se SAD sa tim saglasile.

"Dogovorili smo se da u roku od nekoliko dana počnemo razgovore o tome kako da razvijemo plan za povlačenje trupa", rekao je visoki zvaničnik.

Odluka je doneta u petak, na sastanku zamenika američkog državnog sekretara Kurta Kembela i premijera Nigera Alija Lamina Zejnea.

Taj sporazum će označiti povlačenje više od 1.000 američkih vojnika iz Nigera i dovesti u pitanje status američke vazdušne baze vredne 110 miliona dolara.

To je kulminacija prošlogodišnjeg vojnog udara u Nigeru u kojem je zbačena  "demokratski" izabrana vlada u toj zemlji i uspostavljena vladavina vojne hunte koja je  američko vojno prisustvo proglasila "nezakonitim".

Za američke zvaničnike koji su bazu u Nigeru smatrali za važno sredstvo za "borbu protiv terorizma", sporazum o povlačenju predstavlja značajan korak nazad, ocenjuje Vašington post.

Zvaničnici Nigera optužili su SAD da pokušavaju da diktiraju da ta zapadnoafrička nacija nema nikakve veze sa Iranom, Rusijom ili drugim protivnicima SAD.

Stotine demonstranata okupilo se u Nijameju prošlog vikenda pozivajući američke trupe da napuste Niger.

Iz Nigera su se ranije povukle francuske trupe koje su u protekloj deceniji predvodile protivterorističke operacije protiv ekstremističkih grupa u regionu.
Najmanje 100 ruskih vojnih instruktora stiglo je prošle sedmice u glavni grad Nigera, Nijamej.

 

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading