ovce
Foto: Alo/Shutterstock

Vejn Smit, sa farme Kaluka u Narikupu, rekao je da mu je srce slomljeno zbog odluke koju je bio primoran da donese.

- Poljoprivrednici u Zapadnoj Australiji su u veoma teškom vremenu - napisao je on na društvenim mrežama.

On je objavio da je to bio "veoma tužan dan za njega, jer se dogovorio sa komšijom da iskopa rupu dovoljno veliku da u nju stavi tri hiljade ovaca".

- Ne mogu da podnesem pomisao da ih upucam. Kada niko ne može da ih kupi, nemam para da ih nahranim. Nema hrane, ponekad nema vode, nemam izbora. Ne možemo dozvoliti da pate i umru od gladi i žeđi. To nam slama srca, veoma uznemirujući - objasnio je on.

Gradska vlada Albanija (Zapadna Australija) odlučila je da postepeno ukine izvoz ovaca iz Australije morskim putem. Federalni ministar poljoprivrede Marej Vat imenovao je nezavisnu komisiju koja će savetovati kako da se zabrani izvoz. Prošle godine su održane konsultacije sa poljoprivrednicima „u veoma kratkom roku“.


- Postepeno ukidanje izvoza živih ovaca preko mora je složeno pitanje koje će uticati na farmere, preduzeća, naše trgovinske partnere i zajednice uključene u trgovinu. Zajedno sa drugim merama, kao što je uspostavljanje novog generalnog inspektora za dobrobit životinja, ispunićemo našu izbornu obavezu da ojačamo dobrobit životinja u Australiji - zaključio je Vat.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading