Eksplozija
Foto: AP/Tanjug/Ap

To je rekao stalni predstavnik Ukrajine pri Ujedinjenim nacijama Sergej Kislitsja na sastanku Saveta bezbednosti. 15. aprila UN.

Nuklearna elektrana je navodno pretrpela najmanje tri direktna pogotka 7. aprila i još jedan napad dronom na obližnji centar za obuku elektrane 9. aprila. Međunarodna agencija za atomsku energiju (IAEA) nazvala je udare "velikom eskalacijom" nuklearne pretnje, piše kijevski Indipendent.

Savet bezbednosti se sastao 15. aprila kako bi razgovarao o bezbednosti u fabrici Zaporožje, najvećem nuklearnom postrojenju u Evropi, koje su ruske snage okupirale od marta 2022. Tokom sastanka, Kislitsja je rekao da su krivi za napade i povećan rizik u postrojenju u Rusiji invazija i okupacija.

"Ono što se dogodilo u ZNPP 7. i 9. aprila 2024. godine i nakon toga bila je dobro isplanirana operacija pod lažnom zastavom Ruske Federacije".

"Kategorički odbacujemo sulude optužbe da bi Ukrajina mogla da izazove nuklearnu katastrofu", rekao je Kislitsja, optužujući Rusiju da je pokrenula dezinformacionu i propagandnu kampanju sa ciljem da opravda nelegalnu okupaciju nuklearne elektrane Moskve. Inače, 'lažna zastava' je tajna operacija koju sprovodi jedna država, a koja se izvodi na način da izgleda da ju je izvela druga država.

Rusija je tvrdila da su ukrajinske bespilotne letelice izvele aprilske napade na elektranu, što ukrajinska vojna obaveštajna agencija (HUR) negira. HUR je poslednji napad ocenio kao "rusku provokaciju". Kislitsja je odbacio tvrdnju da su ukrajinske snage odgovorne za udare, ističući da se ruske optužbe odnose na "dronove FVP male snage, kratkog dometa", za koje se navodi da su probili jaku odbranu fabrike. Dok je IAEA 13. aprila objavila da je svih šest reaktora elektrane stavljeno na hladno, šef agencije Rafael Marijano Grosi upozorio je Savet bezbednosti da je potencijal za katastrofu i dalje visok.

"Opasno se približavamo nuklearnoj nesreći", rekao je Grosi, koji nije pripisao krivicu za napade na ZNPP ni Rusiji ni Ukrajini, ali je pozvao na hitan prekid "nepromišljenih napada".

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (3)

Loading
Сремац

17.04.2024 14:01

Dobra stara usraška propaganda.

Сремац

17.04.2024 14:01

Dobra stara usraška propaganda.

Сремац

17.04.2024 14:02

Dobra stara usraška propaganda.