jordan
Foto: Shutterstock/Shutterstock

Dok princeza Selma bin Abdulah zbilja jeste prva žena koja je 2020. prošla teorijsku i praktičnu obuku za upravljanje borbenim avionima u Oružanim snagama Jordana, skrinšotovi navodnih medijskih izveštaja o princezi koja obara šest iranskih dronova su lažni, pokazali su internet fekt čekeri.

Kako ističe Iks profil "Di internet data", fotografije su nastale kada je princeza Selma predvodila napore jordanskog ratnog vazduhoplovstva da vazdušnim putem dopremi medicinsku pomoć raseljenim Palestincima u Pojasu Gaze.

Ono šta takođe nije laž, međutim, je činjenica da je Jordan stao uz SAD, Veliku Britaniju, Francusku i druge saveznike Tel Aviva u odbrani izraelske teritorije od napada koji je usledio kao odgovor na bombardovanje iranskog konzulata u Damasku.

Ovaj potez ne proističe nužno iz ljubavi Amana prema Tel Avivu, smatra Srboljub Peović sa Instituta za evropske studije.

- Jordan je u veoma specifičnom položaju. Primoran je da bude uz SAD, imajući u vidu da nema pouzdanog partnera na prostoru Bliskog istoka - rekao je sagovornik za RT Balkan.

Peović napominje da, od lokalnih aktera, Jordan jedino sa Saudijskom Arabijom ima značajnije odnose, ali da su i ti odnosi opterećeni istorijskim rivalstvima dveju vladajućih dinastija.

- Isto tako, Jordan je u dosta osetljivoj poziciji neke vrste zaštitnika palestinskog naroda, pošto oko 70 odsto stanovništva Jordana ima ili korene u Palestini, ili rođačke odnose sa Palestincima - naveo je on.

Stoga, Aman mora biti posebno oprezan na spoljnopolitičkoj areni.

- Jordan zapravo ima imperativ da ne dozvoli Izraelu da dehumanizuje palestinski narod u očima Zapada, odnosno da ne da povoda za njegovo uništenje - zaključio je Peović.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading