Printskrin: Tvcucuta
Foto: Printscreen/Printskrin: Tvcucuta

Novinar Haime Vaskuez (54) ubijen je u nedelju u severoistočnom kolumbijskom gradu na granici sa Venecuelom, a pretpostavlja se da je razlog zbog kog je napadut to što je uglavnom pisao i istraživao slučajeve vezane za korumpciju.

On je bio advokat, novinar i aktivista poznat po "razotkrivanju korupcije" u regionu, rekao je kolumbijski predsednk Gustavo Petro na društvenoj mreži Iks, bivšem Tviteru.

 

 

Predsednik je naredio "detaljnu istragu" kako bi se počinioci ovog užasnog zločina uhvatili.

Dokazi, u vidu video-snimaka, koje su objavili kolumbijski mediji potvrđuju da je Haime Vaskuez ubijen u nedelju u prodavnici u Kukuti pred najmanje deset svedoka.

Haime je bio povećen "istraživanju i isticanju u javim debatama gde je davao odgovore na pitanja o kojima mnogi ne vole da govore", rekao je Džonatan Mojika, prijatelj Haimea Vaskeza.

Novinar je na društvenoj mreži Fejsbuk pravio emisije u kojima je javno pričao o nezakonitostima u javnim sektoru i zloupotrebe ovlašćenja od strane lokalnih vlasti.

 

 

- Stalno je primao pretnje zbog svojih otkrića - rekao je Mojika.

Kolumbijska fondacija za slobodu štampe osudila je ubistvo i pozvala na "brzu i temeljnu istragu".

- Rad Haimea Vaskueza, koji je otkrio nepravilnosti u javnim ugovorima i korumpirane radnje, učinio ga je veoma poznatim - istakli su iz Fondacije.

Prema njihovim podacima, čak 163 novinara su dobili pretnje tokom 2023. godine.

BONUS VIDEO 

 

 

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading