napad
Foto: EPA/EPA-EFE/Atef Safadi

Prema rečima načelnika generalštaba, Iran je nameravao da ošteti strateške sposobnosti Države Izrael, „što se nije dogodilo u prošlosti“.

- Spremali smo se za operaciju Gvozdeni štit i ova spremnost je naterala Iran da se suoči sa vazdušnom nadmoći. Prošlog ponedeljka videli smo šta (Iran) organizuje - rekao je Halevi.

On je napomenuo da je nakon toga počela pojačana koordinacija sa američkim oružanim snagama , a komandant Centralne vojne komande SAD general Erik Kurila već je u četvrtak održao sastanke sa kolegama u Izraelu.

- Razmatramo dalje korake. Lansiranje tolikog broja projektila, krstarećih projektila i dronova na teritoriju Izraela naići će na odgovor“, rekao je Halevi.

Ranije u ponedeljak, izraelski uski ratni kabinet zaključio je redovni sastanak na kojem se razgovaralo o različitim opcijama za odgovor Izraela na iranski raketni napad. Kako prenosi Kanal 12 izraelske televizije, ministri su razgovarali o opcijama odgovora „različitog intenziteta“, od kojih bi neke mogle biti sprovedene „bez odlaganja“.

Podsetimo, elitna jedinica iranskih oružanih snaga, Korpus garde islamske revolucije , pokrenula je napad na teritoriju Izraela u noći 14. aprila.

U napadu je, prema različitim izvorima, učestvovalo nekoliko stotina projektila i bespilotnih letelica, prenosi RIA.

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading