FSB
Foto: Shutterstock/Foto: Shutterstock

U slučaju koji je dospeo na naslovne strane ruskih novina, sud u regionu Tatarstan proglasio je pet bivših radnika lokalnog ministarstva unutrašnjih poslova krivim za mučenje Ilnaza Pirkina u pokušaju da mu izvuku lažno priznanje za niz pljački, preneo je Rojters.

Pirkin se ubio u oktobru 2017, ubrzo nakon što je pušten iz policijskog pritvora u Nižnjekamsku, gradu od 250.000 stanovnika, oko 1.000 kilometara istočno od Moskve.

Imao je 22 godine, navodi agencija.

Nekoliko službenika, uključujući šefa lokalne jedinice za borbu protiv korupcije, osuđeno je 2020. za zlostavljanje, a neki su dobili duge zatvorske kazne, iako su im određene kazne smanjene prošle godine.

Gradski sud u Nižnjekamsku naložio je danas ministarstvu unutrašnjih poslova da plati tri miliona rubalja (30.000 evra) za moralnu odštetu Pirkinovim roditeljima i 800.000 rubalja (8.000 dolara) njegovoj sestri.

Sergej Babinec, ruski advokat i šef grupe za zaštitu ljudska prava "Tim protiv torture", rekao je da je ta suma "veoma značajna" za ruske sudove, koji inače u proseku daju 150.000 rubalja (1.500 dolara) kao nadoknadu porodicama žrtava torture.

 

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading