"AMERIČKA VOJSKA JE SPREMNA" Napeto na Bliskom istoku
Foto: EPA/EPA-EFE/SERGEI ILNITSKY

Ovo je javio je NBC njuz , pozivajući se na izvore.

- Naše snage ostaju spremne da pruže dodatnu odbrambenu podršku i zaštitu američkim snagama koje deluju u regionu - rekao je neimenovani vojni zvaničnik, penosi medij.

Uprkos relativnom oprezu koji zagovaraju američki zvaničnici, američke snage u regionu nastaviće da obaraju iranske bespilotne letelice koje ciljaju na Izrael, rekao je on.

Elitna jedinica iranskih oružanih snaga, Korpus garde islamske revolucije , pokrenula je napad na teritoriju Izraela u noći 14. aprila kao odgovor na uništenje izraelskog aviona iranskog konzulata u Siriji ranije ovog meseca. U napadu je, prema različitim izvorima, učestvovalo nekoliko stotina projektila i bespilotnih letelica.

Prema izraelskoj vojsci, Iran je lansirao ukupno više od 300 bespilotnih letelica i projektila, uključujući oko 170 dronova, više od 30 krstarećih projektila i više od 120 balističkih projektila. Istovremeno, Izrael navodi da je samo „nekoliko projektila“ stiglo u zemlju i nanelo „manju štetu“.

Šef Generalštaba iranskih oružanih snaga Mohamed Bageri rekao je da je Teheran završio operaciju i da ne planira da je nastavi, ali ako Izrael preduzme bilo kakve mere, sledeća iranska operacija biće veća od prethodne.

Izraelski ministar Beni Gantc rekao je da zemlja namerava da stvori regionalnu koaliciju protiv iranske pretnje i da odgovori na napad u odgovarajuće vreme i na odgovarajući način. Očekuje se da će izraelska vlada doneti odluku o daljim akcijama u bliskoj budućnosti, prenosi RIA.

BONUS VIDEO

 

 

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading