Mediji
Foto: AP/Yousef Masoud (STR)

Međutim, oni izražavaju nadu da će prevladati "ohlađene glave", da će situacija deeskalirati i neće doći na napada. 

Zvaničnici smatraju da Izrael ne mora da uzvrati napadom velikih razmera s obzirom na to da iranski udari nisu izazvali veliku štetu.

Kako su istakli izraelski zvaničnici, ta se zemlja danima pripremala, zajedno sa svojim zapadnim partnerima, uključujući Veliku Britaniju, SAD i Francusku, za mogući iranski odgovor na napad na iranski konzulat u Damasku.

- Predsednik Bajden je pre 10 dana dao instrukcije svom timu da se brani Izrael - citira list zvaničnike.

Istovremeno, kako je list ranije pisao, SAD neće učestvovati ni u jednoj izraelskoj ofanzivnoj operaciji. Vašington insistira da Izrael ne bi trebalo da čini ništa što bi moglo da dovede do dalje eskalacije.

Zauzvrat, Ej-Bi-Si-Njuz, pozivajući se na portparola Izraelskih odbrambenih snaga Petera Lernera, izvestio je da će izraelskim vlastima trebati nekoliko dana da odrede šta da urade kao odgovor na iranski napad na Izrael. Prema njegovim rečima, izraelsko rukovodstvo će odlučiti o narednim koracima ili danas ili u narednim dana. Vojska je već podnela "široki spektar opcija" da odgovori na iranski udar, primetio je Lerner.

Iran je uveče 13. aprila lansirao bespilotne letelice i rakete prema Izraelu kao odgovor na, kako je rekao, "ponovljene zločine" iz Tel Aviva, uključujući napad na konzulat iranske ambasade u Damasku, optužujući izrael za to.

Teheran je saopštio da su gađani vojni objekti u Izraelu. Izraelske odbrambene snage (IDF) tvrde da su presrele 99 odsto od skoro 350 projektila ispaljenih na Izrael. Izrael nije prijavio smrtne slučajeve ili ozbiljne povrede, navodeći da je manja šteta pričinjena vazdušnoj bazi Nevatim.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading