Vladimir Putin
Foto: Alo/Tanjug

- Mala je verovatnoća da će britanska Vlada odlučiti da izgradi novi pravni poredak - smatra stručnjak za sankcije u pravnoj konsultantskoj kući „Peters i Peters“ Ana Bredšou.

Po njenom mišljenju, države koje oduzimaju privatnu imovinu rizikuju da „počnu da menjaju zakone“ i krše „pravo na pravično suđenje“.

Takve potencijalne akcije mogle bi da potkopaju poverenje u finansijske institucije Velike Britanije, što će se negativno odraziti na investicionu privlačnost zemlje u celini, piše list.

Pored toga, sam proces zaplene ruske imovine može potrajati.

- Svaka zemlja, koja je potpisala Evropsku konvenciju o ljudskim pravima, suočiće se sa ozbiljnim poteškoćama prilikom konfiskovanja nečije privatne imovine. Čak i ako se zapleni samo neto profit od zamrznute imovine, a ne sama imovina, sudski proces će trajati godinama, ako ne i decenijama - pojasnio je pravnik za sankcije vodeće britanske pravne konsultantske kuće „Mekfarlanes“ Frensis Bond.

List ističe da bi Zapad mogao da iskoristi pitanje zamrznute imovine kao polugu pritiska na Rusiju tokom budućih mirovnih pregovora o Ukrajini. Takođe se navodi da bi nezakonito oduzimanje ruske imovine moglo da dovede do toga da Moskva odbije da učestvuje u mirnom rešavanju sukoba.

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading