Jahel Vilan
Foto: Printscreen/TV Prva printsc

Jahel Vilan kaže i da se već nekoliko godina unazad govori o trećem svetskom ratu i da je neophodno da se svet udruži i da nešto uradi za bezbednost u svetu.

- Slušamo nekoliko godina da je svet na ivici trećeg svetskog rata, ali Iran jeste pretnja za bezbednost u svetu. Svet bi trebalo da se udruži i da nešto uradi. Iran stalno ponavlja i preti da Izrael ne bi trebalo da postoji i da će se oni potruditi da to što pre bude sprovedeno - kaže Vilan.

Tvrdi i da nisu samo pretnje u pitanju, već da Iran čini sve da se te pretnje i sprovedu.

- Potpuno se slažem da Izrael ne bi trebalo i da neće tolerisati pretnje koje idu ka našoj zemlji. Ne znam koja zemlja ne bi uradila ništa da je zaspu sa toliko dronova - kaže ambasador.

Tvrdi i da je ključ za stabilnost sprečiti Iran da radi to što radi.

- Mi verujemo da islamska revolucionarna garda treba da bude označena kao teroristička organizacija. Sve sankcije protiv iranskih projektila moraju biti nastavljene. Moram da ponovim da mi preferiramo diplomatsko rešenje i to diplomatsko rešenje bi trebalo da se nametne Iranu, međunarodna zajednica to treba da uradi, a ne Izrael! - kaže Vilan.

Zapadni zvaničnici na čelu sa predsednikom SAD Džo Bajdenom osudili su napad Irana na Izrael, ocenili ga kao "nepromišljen" i pozvali na rešenje "hladne glave". Vilan kaže da na Bliskom istoku "hladna glava" i razum ne znače da će Izrael sedeti skrštenih ruku.

- Razum u našem delu sveta znači da moramo da uspostavimo odvraćanje prema Iranu. Mi još do toga nismo došli. Ne bih rekao da nema drugog načina da Izrael vojno uzvrati. Postoje razni načini, međutim neki od njih moraju biti preduzeti. Samim tim, što više svet bude radio, a ne samo pričao, pomoći će da ubedi Izrael da svet preduzima nešto protiv problema koji se zove Iran. Ja sad ne mogu da vam kažem šta će biti konačna odluka Izraela. Ta odluka nije još doneta - kaaže Vilan.

Dobar korak napred za ceo svet biće da se podrška protiv Irana ne pokazuje samo rečima, već i delima, ističe Vilan.

- Ako svet zaista želi mir i stabilnost, trebalo bi da naciljaju samu srž problema koji destabilizuju svet i šire nemir i nestabilnost. Iran je zemlja koja mora da bude tretirana kao odmetnik, a ne samo neka druga prijateljska država u međunarodnoj zajednici. Oni to godinama rade i svet mora da preduzme nešto protiv njih - kaže Vilan.

Velika je tenzija i svet gori

- Ako svet zaista želi da pronađe rešenje i stabilnost u našem regionu, neće biti dovoljno da se to rešava malo po malo, da se obračunamo protiv Hezbolaha ili samo protiv Hamasa. Ovo je sada prilika za svet da konačno posluša ono što je Izrael toliko dugo govorio i da preduzme akcije protiv Irana, a ne samo da na rečima tu i tamo osudi - kaže Vilan.

Izrael shvata šta se dešava i vrlo je odlučan da pobedi u ovoj situaciji, jer drugog izbora nema, kaže Vilan.

- Iran i njegovi saveznici deluju da bi uništili državu Izrael. Mi se ne plašimo, shvatamo kakva je naša situacija i polažemo velike vere u naše vojne i tehnološke sposobnosti. Mi imamo i moramo da udarimo na sad izvor problema kako ta izvor ne bude pretnja Izraelu ili bilo kome drugome - kaže Vilan za "Prva TV".

Situacija je znatno opasnija u Izraelu

Počasni konzul Srbije u Izraelu Aleksandar Nikolić istakao je jutros da su naši građani na sigurnom, da je prekinuto upozorenje na opasnost i da su sada sve oči uprte u državni vrh Izraela, i čekaju šta će biti sledeći korak.

- Jutros su u sedam časova ukinute mere. Rekao bih da je ovo najkompetentniji znak smirivanja. Naši državljani su dobro, nema povređenih. Aktivnosti su odlično rukovođene, počevši od naše ambasade u Izraelu. U poređenju sa sedmim oktobrom, stanje je mnogo relaksiranije - kaže Nikolić.

I srpska odbojkašica Slađana Merić oglasila se za "Prvu TV" iz Haife. Kako je istakla, čini se da je sada situacija dosta opasnija, i da po najavama sa televizije može da zaključi da će Izrael odgovoriti na napad Irana, ali je samo pitanje u kom će to obliku biti.

 

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading