Velika Britanija
Foto: AP/Benjamin Cremel (POOL)

Sunak je rekao da je Velika Britanija poslala dodatne avione u region Bliskog istoka u okviru operacija koje su već u toku u Iraku i Siriji, preneo je Skaj njuz.

- Teško bi bilo proceniti posledice po regionalnu stabilnost da je iranski napad na Izrael bio uspešan - naveo je Sunak.

Prema njegovim rečima, napad Irana na Izrael predstavlja opasnu i nepotrebnu eskalaciju.

- Zahvaljujući međunarodnim koordinisanim naporima, u kojima je učestvovala Velika Britanija, gotovo sve ove rakete su presretnute, spasavajući živote ne samo u Izraelu, već i u susednim zemljama, kao što je Jordan - naveo je Sunak.

On je prethodno uveče osudio "nepromišljeni" napad Irana na Izrael koji preti da destabilizuje region Bliskog istoka, ističući da Velika Britanija stoji uz Izrael i da će zaštititi njegovu bezbednost.

Sunak je istakao da će se Britanija angažovati sa svojim saveznicima da "spreči dalju eskalaciju" da bi se osigurala bezbednost za Izrael i sve britanske partnere u regionu Bliskog istoka, uključujući Jordan i Irak, preneo je Telegraf.

- Iran je još jednom pokazao da namerava da izazove haos u sopstvenom dvorištu - kazao je Sunak.

Prema njegovim rečima, niko ne želi da vidi još krvoprolića.

SAD, Velika Britanija, Jordan i Francuska pomogli su Izraelu u odbrani od napada Irana, saopštile su Izraelske odbrambene snage (IDF) i zvaničnici.

Iran je u subotu uveče ispalio više stotina dronova i krstarećih raketa ka Izraelu, u znak osvete za napad na iranski konzulat u Damasku 1. aprila, od kojih je većina presretnuta.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading