Sukob
Foto: Shutterstock/Foto: Shutterstock

On je rekao da je napad bio ogroman neuspeh u obuzdavanju od strane Izraela i Sjedinjenih Američkih Država. Prema njegovom mišljenju, reakcija Izraela na akcije Irana treba da bude „mnogo jača“.

- Skoro sigurno u ovom trenutku nijedna od raketa koju je Iran ispalio nije sadržala nuklearne bojeve glave, ali nikada ne možete reći kada sledeći napad, sledeća salva balističkih projektila, može sadržati nuklearne bojeve glave. Dakle, među mnogim ciljevima Izrael treba da razmotri mogućnost uništenja iranskog programa nuklearnog naoružanja - rekao je Bolton.

On je izrazio nadu da američki predsednik Džo Bajden neće pokušati da odvrati izraelskog premijera Benjamina Netanjahua od ovoga.

Iranska Islamska revolucionarna garda saopštila je u nedelju uveče da napada teritoriju Izraela kao odgovor na uništenje izraelskog aviona iranskog konzulata u Siriji početkom aprila. U napadu je, prema različitim izvorima, učestvovalo od nekoliko desetina do stotina projektila i bespilotnih letelica, uključujući dronove Šahed kamikaze.

Izraelske odbrambene snage (IDF) saopštile su da su njihove oružane snage u stanju pripravnosti. Pentagon je rekao da će podržati Izrael, a iranska misija pri UN nazvala je to sukobom između Teherana i Tel Aviva , pozivajući Vašington da se „drži podalje“.

Izraelske vazduhoplovne snage su 1. aprila napale zgradu iranskog generalnog konzulata u glavnom gradu Sirije Damasku. Prema IRGC-u, tada je ubijeno sedam korpusnih oficira, uključujući dva visoka generalna savetnika: Mohameda Rezu Zahedija, komandanta snaga IRGC Kuds u Siriji i Libanu, kao i njegovog zamenika, brigadnog generala Mohameda Hadija Hadži Rahimija. Teheran je istakao da zadržava pravo da odgovori.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading