Hagari
Foto: Printscreen

Portparol Izraelskih odbrambenih snaga (IDF) kontraadmiral Danijel Hagari rekao je da je Izrael "dobro pripremljen" za napad.

- Unapred smo se pripremili za različite scenarije. Da bismo presreli ova lansiranja, imamo krugove zaštite i od mornarice i od vazduhoplovstva na nekoliko slojeva - dodaje on.

On objašnjava da će bespilotnim letelicama biti potrebno "nekoliko sati" da stignu do Izraela, a sirene će se oglasiti ako bilo koja oblast bude ugrožena.

- Pokušaćemo da ih sprečimo da dođu do izraelske teritorije, to je naš zadatak - kaže on, piše Sky News.

- Ako uđu u izraelski vazdušni prostor, onda ćete čuti sirene i alarme gde god uđu ove pretnje i mi ćemo ih presresti - rekao je Hagari.

U javnom obraćanju upozorio je građane da kada čuju sirene krenu prema skloništima te da tamo čekaju dalje informacije kao i da se informiraju isključivo preko službenih kanala.

Američki lovci nalaze se na nebu iznad Iraka i Jordana i spremni su da presreću iranske dronove, prenose mediji.

Iran je potvrdio da je pokrenut napad dronovima na Izrael i najavio da će uskoro biti pokrenut i raketni napad, prenose mediji. Istovremeno, izraelska vojska potvrdila je da je Iran pokrenuo napad dronovima i tvrdi da vidi sve ciljeve u vazduhu. Radio Kan tvrdi da je dronovima iz Irana potrebno od sedam do devet sati da dolete do teritorije Izraela.

Izraelske vazduhoplovne snage su 1. aprila uveče pogodile zgradu iranskog generalnog konzulata u glavnom gradu Sirije Damasku. Ministarstvo odbrane Sirije je pojasnilo da je zgrada iranskog konzulata potpuno uništena u napadu.

Kako prenosi agencija Tasnim, pet ljudi je tada poginulo, a 12 je povređeno. Iranski ambasador u Siriji rekao je da će Teheran odlučno odgovoriti na akcije Izraela.

 

Arapska publikacija Elaf je navela da se Izrael sprema da udari ciljeve u Iranu ako Teheran odgovori na napad na konzulat u Damasku napadom na izraelske ciljeve.

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading