Nemački magazin
Foto: Shutterstock/Foto: Shutterstock

 

Portal Alo.rs je 13.04.2024. godine objavio vest pod naslovom "SVAKE GODINE NOVI POL Bundestag usvojio novi zakon, Nemačka postaje zemlja tranvestita", međutim naš portal je objavio je netačnu tvrdnju da je moguće promeniti biološki pol na šta nam je ukazao portal Raskrinkavanje.ba.

Istina je da je nemački Bundestag 12. aprila 2024. godine usvojio zakon kojim se transrodnim, interpolnim i nebirnimm osobama olakšava promena roda i imena u ličnim dokumentima, ali nije istina da će "moći da menjaju pol svakih godinu dana". Preciznije, na stranici Savezne kancelarije za pitanja porodice i civilnog društva objašnjava se da je "nova promena roda i imena u ličnim dokumentima" moguća posle 15 meseci, s tim da se tim zakonom samo uređuje pitanje pod kojim uslovima je moguća promena upisa roda i imena u dokumentima. Konkretno, njime se ne tretiraju medicinske intervencije izgleda primarnih i sekundarnih polnih karakteristika.

Iako se ponekad koriste kao sinonimi, termini pol i rod imaju različito značenje. Pol se odnosi na skup bioloških karakteristika osobe, dok je termin rod društvena kategorija i odnosi se na društvene uloge (način ponašanja, očekivanja) koje se u nekom društvu smatraju prikladnim za muškarce odnosno žene. Termini pol i rod, međutim, kod nas su se dugo koristili kao sinonimi, mada se u poslednje vreme sve više pravi razlika između njih. Treba naglasiti da su pojmovi pol i rod nemaju veze sa seksualnom orjentacijom. Ovaj termin odnosi se na to ko osobu seksualno, emocionalno, fizički i romantično privlači. Biološki pol nije moguće promeniti. Osobe čiji rodni identitet ne odgovara karakteristikama biološkog pola su transrodne osobe. Ove osobe prolaze kroz različite faze procesa tranzicije - odnosno prilagođavanja pola rodnom identitetu. Moguće je izvršiti određene medicinske intervencije (rekonstruktivnu hirurgiju lica, hiruršku promenu izgleda grudi, operativne zahvate za transformaciju i rekonstrukciju genitalija), ali to ne menja biološki pol. 

Portal Alo je među regionalnim medijima koji su se na senzacionalistički način bavili ovom temom i na taj način smo doveli u zabludu svoje čitaoce. Ovom prilikom se izvinjavamo i ispravljamo netačnu vest.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (1)

Loading
Rada

13.04.2024 09:32

Jel to ona čista nacija? Ko koga i ko skim? Nema veze, znamo ih