Izrael
Foto: Alo/shutterstock

Situacija na Bliskom Istoku sve napetija. Na meti izraelskih snaga izbeglički kampovi u Gazi, gde IDF veruje da se kriju Hamasovi operativci.

SAD nastavlja da obara rakete Huta u Crvenom moru.

Kraj bloga

Pratite najnovije VESTI SA FRONTA

Oglasile se sirene za vazdušnu opasnost u Jerusalimu i širom juga Izraela

Širom južnog Izraela večeras su se oglasile sirene za vazdušnu opasnost usled napada Irana, javljaju lokalni mediji.

Sirene su se oglasile u Beršebi, Dimoni, Nevatimu i drugim oblastima, prenosi Tajms of Izrael, a CNN javlja da su se sirene oglasile i u Jerusalimu.

Iranske vazdušno-kosmičke snage prethodno su saopštile da su ispalile stotine dronova i desetine krstarećih i balističkih raketa na Izrael, kao odgovor na izraelski napad na iranski konzulat u Damasku, u Siriji.

IRAN UPOTREBIO BALISTIČKE RAKETE! Krenule su ka Izraelu (VIDEO)

Egipat izrazio zabrinutost zbog eskalacije između Irana i Izraela

Egipat je večeras izrazio zabrinutost zbog eskalacije sukoba između Irana i Izraela i pozvao na maksimalnu uzdržanost. „Arapska Republika Egipat izražava duboku zabrinutost zbog lansiranja iranskih dronova kamikaza protiv Izraela i znakova opasne eskalacije između dve zemlje“, saopštilo je egipatsko Ministarstvo spoljnih poslova. Ministarstvo je pozvalo na maksimalnu uzdržanost kako bi se izbegla dalja nestabilnost i tenzije u regionu. Ranije su Izraelske odbrambene snage (IDF) potvrdile da je Iran ispalio dronove u pravcu Izraela. Sistem PVO i oružane snage stavljene u stanje visoke pripravnosti, navodi se u saopštenju IDF.

NAPAD POČEO Izraelska vojska evakuisala vojne baze

U Izraelu zatvorene sve škole i univerziteti zbog napada Irana


U Izraelu su večeras zatvorene škole i univerziteti, a prethodno je uvedeno ograničenje javnih okupljanja na 1.000 ljudi zbog napada Irana, javlja CNN.
Izraelski zvaničnici poručili su lokalnom stanovništvu da ne paniči, ali da budu u pripravnosti, prenosi američka televizija.

Iranske vlasti prethodno su saopštile da su ispalile stotine dronova i desetine krstarećih raketa na Izrael, a očekuje se da će im biti potrebno nekoliko sati da stignu do izraelske teritorije.

Izraelski vazdušni prostor zatvoren je zbog napada Irana, a ratni kabinet sastao se kako bi razgovarao o iranskom napadu.
 

STIGLE LOŠE VESTI ZA IZRAEL Ne napadaju samo dronovi, evo šta se još očekuje!

Hezbolah lansirao rakete u pravcu Izraela

Sa teritorije južnog Libana militantna grupa Hezbolah lansirala je rakete u pravcu Izraela, a sirene su se oglasile u severnom mestu Snir. Trenutno nema informacija o šteti ili povređenima u ovom raketnom napadu, javlja Tajms of Izrael. Liban je najavio privremeno zatvaranje svog vazdušnog prostora usled napada Irana na Izrael.

IDF: Iran lansirao više od 100 dronova ka Izraelu

Više od 100 dronova lansirano je u tri talasa iz Irana ka Izraelu, procenile su Izraelske odbrambene snage (IDF). Očekuje se da će im biti potrebno nekoliko sati da stignu do izraelske teritorije, a Iran je lansirao i desetine krstarećih raketa. Izraelski vazdušni prostor zatvoren je zbog očekivanog napada Irana, a ratni kabinet sastao se kako bi razgovarao o iranskom napadu.

OGLASIO SE IRANSKI VRHOVNI VOĐA

Iranski vrhovni vođa ajatolah Ali Hamnei poručio je danas da će izraelski režim biti kažnjen za napad na iranski konzulat u Damasku.

AMERIKA SE UKLJUČUJE U RAT IRANA I IZRAELA Avioni na nebu iznad Iraka i Jordana

Na snimku se navodno vidi kako iranski dron Shahed 136 leti iznad Iraka na putu za Izrael (VIDEO)

Snimak koji kruži društvenim mrežama navodno prikazuje iranski dron Shahed 136 kako leti iznad Iraka, usred iranskog napada na Izrael.

Iran je lansirao desetine dronova na Izrael, za koje se očekuje nekoliko sati da stignu do zemlje, rekli su zvaničnici.

 

 

Vlasti aerodroma (IAA) kažu da će se izraelski vazdušni prostor zatvoriti od 12:30 ujutro zbog napada Irana

IAA ne daje detalje o tome kada će se letovi nastaviti, navodeći da će dati ažuriranja u skladu sa razvojem događaja.

Preporučuje se putnicima da provere kod svojih avio-kompanija i na sajtu IAA o rasporedu letova.

OSVANULI PRVI SNIMCI NAPADA IRANA NA IZRAEL! Hitno se oglasio IDF (VIDEO)

Bela kuća kaže da je podrška Izraelu čvrsta

Bajden sprema da se sastane sa savetnicima u vezi sa iranskim udarom

Američki predsednik Džo Bajden sastaće se sa svojim timom za nacionalnu bezbednost u Beloj kući kasnije popodne kako bi razgovarali o iranskom napadu na Izrael.

„Njegov tim je u stalnoj komunikaciji sa izraelskim zvaničnicima, kao i drugim partnerima i saveznicima“, navodi Bela kuća. „Ovaj napad će se verovatno odvijati tokom nekoliko sati.

„Predsednik Bajden je bio jasan: naša podrška bezbednosti Izraela je gvozdena. Sjedinjene Države će stati uz narod Izraela i podržaće njihovu odbranu od ovih pretnji iz Irana“, dodaje Bela kuća.

POČEO RAT Iran lansirao dronove na Izrael

Netanijahu: Jedina prepreka za oslobađanje talaca je Hamas

Iz Kancelarije premijera Izraela Benjamina Netanijahua saopšteno je večeras da "suprotno izveštajima, jedina prepreka za oslobađanje talaca je Hamas", kao i da nema nijedne problematične stavke po tom pitanju sa izraelske strane.

Tajms of Izrael navodi da nije jasno na koje izveštaje je Netanijahu mislio.

"Između ostalih stvari, Hamas zahteva kraj rata i kompletno povlačenje izraelske vojske iz Pojasa Gaze. Vlad ai bezbednosne snage su ujedinjeni u protivljenju ovih iluzornih zahteva", dodali su iz Netanijahuove kancelarije. Dalje se kaže da, bez obzira na veliki broj pregovaračkog tima koji je bio kod premijera i u vladi, Hamas je do danas Hamas odbio svaki predlog i kompromis.

"Instrukcije političkog eđalona su date nakon konsultacije sa pregovaračkim timom, sa ciljem da se oslobode naši taoci i da se osigura izraelska bezbednost, bez bilo kakvih drugih razmatranja", naveli su iz Netanijahuove kancelarije.

HITNO ZAKAZAN SASTANAK SA TIMOM ZA NACIONALNU BEZBEDNOST Bajden prekinuo slobodan dan

IDF: Raspoređene dodatne trupe na Zapadnoj obali

Izraelske odbrambene snage (IDF) saopštile su da zajedno sa graničnom policijom raspoređuju dodatne trupe na Zapadnu obalu nakon nasilja naseljenika nad Palestincima, do kojeg je došlo nakon ubistva izraelskog tinejdžera.

Vojska kaže da je došlo do sukoba između Izraelaca i Palestinaca na nekoliko lokacija na Zapadnoj obali, tokom kojih je bacano kamenje i pucano.

"Desetine Izraelaca i Palestinaca je povređeno u incidentima", saopštile su Izraelske odbrambene snage.

Vojska je saopštila da su dodatne snage raspoređene na mesta sukoba, te da su korišćena "sredstva za razbijanje mase".

"Za sada su svi incidenti okončani", saopštila je vojska.

IDF kaže da nastavlja potragu za napadačima koji su ubili 14-godišnjeg izraelskog tinejdžera, prenosi RTS.

Slot: Iran ne bi trebalo da napada Izrael već da preduzme mere za deeskalaciju

Holandska ministarka spoljnih poslova Hanke Bruins Slot rekla je u telefonskom razgovoru sa svojim iranskim kolegom Hoseinom Amirom Abdolahijanom da Iran ne bi trebalo da napada Izrael već da preduzme mere za deeskalaciju.

"Tokom razgovora sam takođe izrazila svoju veliku zabrinutost zbog otmice broda u Ormuskom moreuzu i rekla iranskom ministru spoljnih poslova da se ove vrste akcija moraju zaustaviti", objavila je Slotova na platformi Iks.

Pripadnici specijalnih snaga Revolucionarne garde Irana zaplenili su u Ormuskom moreuzu teretni brod povezan sa Izraelom, potvrdio je ranije danas izraelski ministar spoljnih poslova Izrael Kac ocenivši da zvanični Teheran orkestrira "piratske napade i zbog toga bi trebalo da bude sankcionisan".

Otmica ovog broda povezanog sa Izraelom dogodila se nekoliko dana nakon što je zvanični Teheran najavio da bi mogao da zatvori za komercijalni pomorski saobraćaj ovu ključnu rutu, upozorivši da Iran namerava da uzvratiti na smrtonosni izraelski napad na iranski konzulat u glavnom gradu Sirije Damasku.

Kanada upozorava građane da ne putuju u Izrael i Gazu

Kanadska ministarka spoljnih poslova Melani Džoli upozorila je građane da ne putuju u Izrael, Gazu i na okupiranu Zapadnu obalu zbog povećane opasnosti od napada.

"Sa povećanim rizikom od napada na izraelsku teritoriju, regionalna bezbednosna situacija ostaje vrlo nestabilna i mogla bi da eskalira bez prethodne najave", napisala je Džoli na društvenoj mreži Iks.

Sukobi između izraelskih doseljenika i Palestinaca u Beit Furiku

U gradu Beit Furiku, istočno od Nablusa, na okupiranoj Zapadnoj obali izbili su sukobi između izraelskih doseljenika i Palestinaca.

Grupe doseljenika takođe su napale kuće u vlasništvu Palestinaca u gradu Kasra, koji se nalazi južno od Nablusa.

Izraelska vojska:Telo nestalog izraelskog tinejdžera pronađeno na Zapadnoj obali

Zaplenjen brod u blizini Ormuskog moreuza

Britanska agencija za pomorske trgovinske operacije (UKMTO) saopštila je da je dobila izveštaj o brodu koji su “regionalne vlasti” zaplenile 93 kilometara od emiratskog lučkog grada Fudžaira.

U video-snimku koji je službenik odbrane podelio s novinskom agencijom Asošijejted pres vidi se kako komandosi helikopterom napadaju brod u blizini Ormuskog moreuza.

Britanska vojska upozorava na moguće ukrcavanje na brod u blizini Ormuskog moreuza

Britanska vojska upozorila je u subotu da se na brod možda ukrcala nepoznata strana u blizini ključnog Ormuskog moreuza, prenosi Asošijejted pres (AP).

U upozorenju Britanske pomorske trgovinske operacije (UKMTO) nisu navedeni detalji o ukrcavanju u Omanskom zalivu kod emiratskog lučkog grada Fudžaira.

 

 

 Holandija zatvara ambasadu u Teheranu

WAFA: U današnjim izraelskim napadima na Pojas Gaze ubijeno 25 ljudi

Najmanje 25 osoba je stradalo u današnjim izraelskim vazdužnim napadima na Pojas Gaze, javlja palestinska agencija WAFA.

Pored toga, povređene su desetine osoba u napadima u oblasti Sidra, u centralnom delu Gaze, navodi agencij i dodaje da ima povređenih civila i u izraelskom vazdušnom napadu na školu u kampu Nuseirat, gde su bili smešteni raseljeni.

Prema tvrdnjama zdravstvenih vlasti Hamasa, oko 90 odsto civila u Gazi je prisilno raseljeno na jug zbog izraelskog bombardovanja.

UN: Odlazak stanovnika iz Gaze u Egipat onemogućiće rešenje konflikta

Ukoliko stanovnici Gaze pređu u Egipat kako bi izbegli izraelsku kopnenu ofanzivu na grad Rafa, rešenje izraelsko- palestinskog sukoba postalo bi nemoguće i izazvalo ''okrutnu dilemu'' za izbeglice, saopštio je Filipo Grandi, Visoki komesar Ujedinjenih nacija za izbeglice (UNHCR).

Grandi je istakao da se mora učiniti sve da se izbegne odliv stanovništva iz Pojasa Gaze, javlja Tajms of Izrael.

- Još jedna izbeglička kriza iz Gaze u Egipat, uveravam vas, učinila bi nemogućim rešavanje pitanja palestinskih izbeglica kao posledice izraelsko-palestinskog sukoba - rekao je Grandi za Rojters u sedištu UNHCR-a u Ženevi.

Izraelska vojska: Iran će snositi posledice ako eskalira nasilje u regionu

Iran će snositi posledice ako eskalira nasilje u regionu, izjavio je danas portparol izraelske vojske Danijel Hagari.

- Iran će snositi posledice zato što je odlučio da dalje eskalira situaciju - naveo je Hagari u saopštenju, preneo je Rojters.

Prema njegovim rečima, Izrael je u stanju pripravnosti.

- Povećali smo spremnost da zaštitimo Izrael od dalje iranske agresije. Takođe, smo spremni da odgovorimo - istakao je on.

Saopštenje je usledilo nakon zaplene teretnog broda kod Ormuškog moreuza. Pripadnici specijalnih snaga iranske Revolucionarne garde zaplenili su teretni brod kod Ormuškog moreuza pošto su se na njega iskrcali iz helikoptera, potvrdili su ranije danas iranski državni mediji. Agencija IRNA navela je da je brod MSC Aries "povezan sa Izraelom" i da ga specijalci vode ka iranskim teritorijalnim vodama.

Izrael gađao kompleks Hezbolaha u južnom Libanu,nakon raketnog napada militanata

Izraelska vojska saopštila je da je izvela udar na veliki kompleks militantnog pokreta Hezbolah u oblasti Rihan u južnom Libanu. Prema saopštenju, napadnuti kompleks Hezbolaha obuhvata nekoliko zgrada i vojnu poštu, prenosi Tajms of Izrael.

Udar izraelske vojske je izvršen nakon sinoćnjeg napada Hezbolaha, koji je na sever Izraela lansirao više desetina raketa.

 

 

U saopštenju Hezbolaha, koji je preuzeo odgovornost za raketnu vatru, navodi se da je lansirano desetine "kaćuša" na artiljerijske položaje izraelske vojske na severu Izraela, navodi Tajms of Izrael. Izrelska vojska je sinoć saopštila da je lansirano oko 40 raketa, od kojih su neke presretnute, dok su druge pogodile otvorena područja ili su pale u Libanu.

 Najmanje 15 američkih lovačkih bombardera F-15 raspoređeno je na Bliski istok u očekivanju iranskih napada na Izrael

 

 

Bajden upozorio Iran da ne napada Izrael

Američki predsednik Džozef Bajden izjavio je da očekuje da će Iran napasti Izrael ''pre, a ne kasnije'' i pozvao Teheran da odustane od napada, preneo je Rojters.

Na pitanje novinara koja je njegova poruka Iranu, Bajden je rekao da je njegova poruka: ''Nemojte'' i naglasio da je Vašington posvećen odbrani Izraela. ''Podržaćemo Izrael. Pomoći ćemo u odbrani izraela i Iran neće uspeti'', rekao je on, ali je odbio da otkrije bezbednosne informacije.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading