Iran
Foto: AP/Hassan Ammar (STF)

U izveštaju od četvrtka u kojem se pozivaju na izvor koji je informisao iransko rukovodstvo, list navodi da još nije doneta konačna odluka, iako se razgovara o planovima za napad.

Navodi se i da je jedan američki zvaničnik upoznat sa situacijom u četvrtak rekao da obaveštajni izveštaji Sjedinjenih Država ukazuju na iranski udar u roku od nekoliko dana, "najverovatnije na izraelskom tlu".

Iransko ministarstvo spoljnih poslova saopštilo je da "zadržava pravo" da odgovori na izraelski napad i "kazni agresora".

Iranski predsednik Ibrahim Raisi takođe je obećao da će Izrael platiti "visoku cenu" za napad na konzulat u Damasku.

Američki mediji preneli su ranije, pozivajući se na iranske i američke obaveštajne izvore, da Iran planira da udari na desetine osetljivih ciljeva u Izraelu, uključujući energetsku infrastrukturu i razne druge objekte, koristeći balističke rakete i dronove koji nose eksploziv.

Potencijalni direktan napad Irana na teritoriju Izraela zahtevao bi adekvatan odgovor, rekao je izraelski ministar odbrane Joav Galant američkom ministru odbrane Lojdu Ostinu, navodi se u saopštenju izraelskog ministarstva odbrane.

- Ministar Galant je izrazio svoju posvećenost bezbednosti izraelskih građana, jer bi direktan iranski napad na izraelsku teritoriju zahtevao odgovarajući izraelski odgovor protiv Irana - saopštilo je ministarstvo u četvrtak.

Galant i Ostin su razgovarali o spremnosti za mogući iranski napad, a Galant je svom američkom kolegi rekao da Izrael "neće tolerisati iranski napad na svoju teritoriju".

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading