"RUSIJA ĆE USKORO IMATI NAJVEĆU VOJSKU NA KONTINENTU!" Dramatično upozorenje američkog generala
Foto: Printscreen/Foto: Printscreen/RTS

Vrhovni komandant NATO snaga u Evropi, američki general Kristofer Kavoli, izjavio je da je veličina ruske vojske porasla u tekućem sukobu sa Ukrajinom, kao i da će Rusija uskoro biti u mogućnosti da ispaljuje deset puta više artiljerijskih granata od kijevskih snaga.

"Vojska je sada zapravo veća za 15 odsto nego u trenutku početka Specijalne vojne operacija", izjavio je Kavoli tokom saslušanja pred Odborom za oružane snage Predstavničkog doma.

Dodaje da je "Rusija tokom prošle godine povećala broj vojnika na liniji fronta sa 360.000 na 470.000".

"Rusija je u mogućnosti da poveća bazu raspoloživih vojnih obveznika za 2 miliona u predstojećim godinama", ističe američki general, prenosi "Biznis insajder".

"Sve u svemu, Rusija je na putu da komanduje najvećom vojskom na kontinentu", rekao je Kavoli i dodao da, "bez obzira na ishod rata u Ukrajini, Rusija će biti veća, smrtonosnija i besnija na Zapad nego pre eskalacije sukoba.

Ruska artiljerijska paljba deset puta obimnija od ukrajinske

Kavoli je takođe upozorio da će ruske snage "u roku od nekoliko nedelja" biti u stanju da ispaljuju deset puta više artiljerijskih granata nego ukrajinske, ukoliko Kongres ne odobri paket pomoći za Kijev koji mesecima čeka na odobrenje Predstavničkog doma.

"Ozbiljnost ovog trenutka ne može se preceniti", rekao je američki general, dodavši da će Ukrajina ostati bez artiljerijskih granata i protivvazdušne municije bez dodatne podrške SAD, te da su "ulozi veoma visoki".

Kavoli je pred Odborom Predstavničkog doma tvrdio da Moskva "predstavlja hroničnu pretnju" i da se Rusija okrenula Kini, Severnoj Koreji i Iranu za podršku u osporavanju postojećeg međunarodnog poretka uz formiranje "međusobno povezanih strateških partnerstava", prenosi "Vašington post".

On je ocenio da to predstavlja "duboko integralno" pitanje za interese nacionalne bezbednosti SAD, dodavši da je, iako su evropski saveznici uznapredovali u jačanju sopstvene bezbednosti, američko vođstvo neophodno.

"Vašington post" navodi da su kongresmeni u Predstavničkom domu u sredu i dalje bili podeljeni u pogledu odobravanja dodatnih sredstava za Ukrajinu.

Međutim, američki list navodi da se očekuje da će, ukoliko bude iznet na glasanje, paket finansija biti izglasan uz nekoliko glasova republikanaca, koji su njegovo odobravanje do sada uslovljavali većom kontrolom južne granice SAD.

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading