F-16
Foto: Shutterstock/Shutterstock

Izvori takođe navode mogućnost isporuke francuskih borbenih aviona Mirage 2000-5 Mk 2 Ukrajincima.

Grčki portal Newsbreak prenosi da će do 2030. godine dve stotine lovaca 4. i 5. generacije ući u službu grčkog vazduhoplovstva. S tim u vezi, očekuje se povlačenje iz upotrebe starijih letelica. Istovremeno, tokom rada, lovci su dva puta modernizovani i potrošili su oko 60% svog radnog veka.

Pored toga, 24 lovca Mirage 2000-5 Mk 2 biće povučeno iz upotrebe, od kojih neki, uz dozvolu Francuske, mogu biti poslati u pomoć Kijevu. Druga alternativa ovom potezu je prodaja aviona Indiji. Istovremeno, Newsbreak je pomenuo lošu tehničku podršku za ove avione u poslednjih nekoliko godina, zbog čega je njihova efikasnost dovedena u pitanje.

Ranije je član grčkog parlamenta Nikos Papanastasis najavio planove Atine da preko Praga prebaci desetine hiljada cisterni napunjenih fosforom u Kijev. Poslanik iz sastava Komunističke partije Grčke je sa žaljenjem konstatovao da takav korak doprinosi počinjenju teških ratnih zločina i slabi bezbednost same Grčke. Papanastasis smatra saučesništvo u ovim delima i tihi konsenzus drugih strana.

Tv Front

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading