Aleksej Navaljni
Foto: AP/Tanjug/Ap

Ruska organizacija za ljudska prava gulagu.net tvrdi da je forenzičar koji je pregledao beživotno telo 47-godišnjeg opozicionog lidera bio pod pritiskom tajnih službi da sakrije svoje oktriće.

Prvi ruski izveštaji kažu da je Navaljni umro od "krvnog ugruška" u paklenom arktičkom zatvoru "Polarni vuk". Reanimacija je trajala čitavih pola sata, međutim, uprkos naporima lekara, opozicionar je preminuo. Uslovi u zatvoru bili su teški, sumnja se da su dodatno uticali na njegovo zdravstvno stanje.

"Forenzički veštak je bio pod pritiskom da sakrije otkriće krvnih ugrušaka u mišićima lista i rukama", navodi se u novom izveštaju, prenosi Daily mail.

To je ukazivalo na "formiranje krvnih ugrušaka kao rezultat poremećaja normalne cirkulacije krvi". Izvor je rekao da je forenzičar navodno "bio sklon da veruje da je Navaljni četiri do pet sati pre početka biološke smrti bio vezan za ruke i noge".

Njegovi udovi su bili "čvrsto vezani tako da je krv stagnirala i u njoj su se formirali krvni ugrušci koji su potom začepili plućnu arteriju i krvne sudove mozga", navodi se u saopštenju organizacije na čijem je čelu Vladimir Osečkin.

Nisu ponuđeni nikakvi dokazi za tvrdnje o direktnom fizičkom zlostavljanju, ali zapadni lideri i druge ruske opozicione ličnosti već su naveli da je Navaljni navodno ubijen po naređenju Vladimira Putina.

Forenzičar i istražitelji Istražnog komiteta su "pod jakim pritiskom Federalne službe bezbednosti (FSB) koja im ometa istragu", navodi DailyMail. Rečeno im je da "prikriju okolnosti izvršenja posebno teškog zločina protiv Alekseja Navaljnog, a kako su naveli, u pitanju je mučenje i naručeno ubistvo".

Poznato je da su ruske vlasti produžile rok za preliminarnu istragu o još neobjašnjenoj smrti zatvorenog ruskog opozicionog lidera.

Novi datum je 20. april, kaže Ivan Ždanov, direktor Navaljnijeve fondacije za borbu protiv korupcije.

BONUS VIDEO

 

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading