NATO AVIONI KRENULI NA RUSKE Jeziv susret iznad Baltičkog mora (VIDEO)
Foto: Printscreen

Ovo se dešava u trenutku kada NATO, koji se nedavno proširio, želi da ojača svoju sposobnost odbrane od mogućih pretnji iz Rusije u severoistočnom delu Evrope.

Švedska vojska je prva primetila ruski avion IL-20, a zatim su ga dva nemačka aviona Eurofighter presrela leteći iz baze blizu nemačkog grada Lage.

Ruski avion je ušao u švedski vazdušni prostor blizu Blekingea, južno od ostrva Gotland, koje je važno iz strateških razloga.

Nemačko ratno vazduhoplovstvo je objavilo na Iks (prethodno poznatom kao Tviter) da su zajedno sa švedskim partnerima proverili izviđački avion kod Gotlanda. Uz objavu je bila i fotografija na kojoj se vide dva Eurofightera kako prate IL-20.

 

 

Švedska vojska je takođe objavila sliku na društvenim mrežama, navodeći da su vizuelno identifikovali ruski IL-20 koji je uleteo u švedski vazdušni prostor, a potom ga presreli nemački avioni.

Presretanje aviona je uobičajeno na granicama NATO-a, gde ruska vojska često šalje svoje avione da ispituju odbranu i spremnost NATO snaga. NATO i zapadni saveznici rade isto duž ruskih granica, posebno od kada je Rusija napala Ukrajinu u februaru 2022. To uključuje i posadu i bespilotne letelice.

Ponekad, ovakva presretanja mogu biti rizična i dovesti do napetosti između NATO-a i Rusije. Na primer, u martu 2023. godine, ruski borbeni avion je srušio američki dron iznad Crnog mora. Prošlog meseca, Poljska je poslala svoje borbene avione kao odgovor na rusku raketu koja je na kratko ušla u poljski vazdušni prostor.

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading