F-16
Foto: Alo/EPA-EFE/Bo Amstrup

Kako za Sputnjik kaže bivši američki obaveštajac Skot Riter, ti su događaji povezani.

„U periodu od nedelju dana, svet je dva puta bio svedok bezobzirnom kršenju međunarodnog prava, normi i standarda civilizovanih nacija od strane države Izrael“, rekao je Skot Riter komentarišući dvostruke napade 1. aprila u Siriji i Gazi.

Napad u Damasku navodno je bio usmeren na visoke oficire Iranskog Korpusa Čuvara Islamske revolucije (IRGC) koji deluju u Siriji.

„Ali činjenica da Izrael na ove oficire gleda kao na legitimne mete ne daje im dozvolu da krše zaštitu koja se pruža ovim strukturama. Diplomatski imunitet je realnost, a ovim zgradama (konzulati, ambasade) je data nepovredivost, zaštita međunarodnog prava, a Izrael se odlučio da to prekrši“, naglasio je Riter.

Kako kaže, posledice napada na ambasadu tek treba videti, ali na osnovu reakcije i očekivanja samog Izraela, one mogu biti prilično ozbiljne.

„A to bi moglo da baci ne samo region već i svet u haos, previranja i sukobe, a sve zato što je Izrael odlučio da može da deluje iznad zakona“, upozorio je bivši američki obaveštajac.

Što se tiče napada na vozila koja prevoze humanitarne radnike Svetske centralne kuhinje u Gazi, Riter ne prihvata izraelska uveravanja da su bili slučajni.

„Ovo nije bila nesreća. Izraelci tvrde da je to bila greška, nesreća. Nije bila. Ovi humanitarni radnici vozili su se putem koji je izraelskoj vojsci unapred saopšten i odobren. Vozili su se u tri jasno obeležena vozila. A napad koji se dogodio nije bio samo jednokratni „pardon, nismo hteli“. Bila su to tri namerna napada osmišljena da ubiju sve koji su bili uključeni u konvoj, da ne bude preživelih. I nije ih ni bilo“, naglasio je Riter.

Posledice ovog napada su, kako kaže, bile predvidive.

„Gotovo odmah, brodovi puni humanitarne pomoći su se okrenuli i odbili da istovare svoj teret u Gazi iz straha da će ih Izrael napasti. Izrael je postigao svoj cilj. To je terorisanje, zastrašivanje međunarodnih humanitarnih grupa kako ne bi pružile pomoć neophodnu za održavanje života u Gazi, jer je to ono što je izraelska politika u Gazi“, rekao je Riter.

On očekuje da će se „izraelski zločini i bezobrazno bezakonje nastaviti“ sve dok Tel Aviv ne bude nateran da se suoči sa posledicama svojih postupaka, i sve dok je vlada Benjamina Netanijahua na vlasti.

„Ovi zločini će se nastaviti sve dok Izraelu bude dozvoljeno da deluje bez ikakvih posledica, sve dok Sjedinjene Države pružaju diplomatsko pokriće Izraelu u Savetu bezbednosti Ujedinjenih nacija i dokle je svet voljan da zažmuri na zločine koje je počinila vlada Benjamina Netanijahua. Rešenje ovog problema je jasno: vlada Benjamina Netanijahua mora da ode i da bude postavljena nova vlada u Izraelu koja poštuje međunarodno pravo, ali pre svega ona koja poštuje pravo slobodnog i nezavisnog palestinskog naroda da živi u palestinskoj državi koja neće biti spaljena nelegalnom okupacijom izraelskih vojnika i doseljenika“, rezimirao je Riter.

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading