Počela kampanja
Foto: Tanjug/AP/Tanjug

Za funkciju predsednika države takmiči se sedam kandidata, a kako pokazuju istraživanja javnog mnjenja, aktuelni predsednik države i kandidat vladajućeg Socijaldemokratskog saveza Makedonije (SDSM) Stevo Pendarovski, koji se bori za drugi petogodišnji mandat, ima njaveću podršku građana.

"Očekujem da će u prvom krugu glasovi biti podeljeni na nekoliko partija i ne očekujem da bilo ko ima šanse da pobedi u prvom krugu, ali očekujem da uđem u drugi krug i na kraju dobijem izbore", rekao je Pendarovski na otvaranju centralnog izbornog štaba u Skoplju, prenosi A1.

Ukazao je da se na predstojećim izborima takmiči sedam kandidata, najviše do sada i dodao da je Severna Makedonija samo 1999. godine imala šest kandidata na izborima za predsednika. Odmah iza Pendarovskog, prema istraživanjima, je Gordana Siljanovska - Davkova, kandidat glavne opozicione partije VMRO-DPMNE i njihove koalicije, koja se kandidovala i na predsedničkim izborima 2019. godine.

U igri za novog predsednika Severne Makedonije su i profesorka prava Biljana Vankovska, koja se kandiduje ispred stranke Levica, aktuelni ministar inostranih poslova Bujar Osmani iz Demokratske unije Albanaca, koja je deo vladajuće koalicije, i Arben Taravari iz opozicione Albanske partije. Za novog predsednika Severene Makedonije kandidovali su se i gradonačelnik Kumanova Maksim Dimitrievski, kandidat Pokreta za našu Makedoniju-ZNAM i predsednik opštine Karpoš u glavnom gradu Skoplju Stevčo Jakimovski, kandidat Građanske opcije za Makedoniju (GROM). Kampanja za predsedničke izbore završava se 22. aprila u ponoć.

Predsednički izbori u Severnoj Makedoniji održavaju se u dva kruga, a kandidat u prvom krugu mora da dobije više od 50 odsto glasova od ukupno 1,8 miliona registrovanih birača da bi postao predsednik države. Ukoliko nijedan kandidat ne osvoji dovoljno glasova, dva vodeća kandidata će se suočiti u drugom krugu izbora, koji će se poklopiti sa parlamentarnim izborima zakazanim za 8. maj.

U drugom krugu izlaznost mora biti najmanje 40 odsto da bi rezultat bio validan.

BONUS VIDEO

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading