Marija Zaharova
Foto: Alo/Profimedia

Naime, danas se navršava 75 godina od osnivanja Severnoatlantskog pakta. Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg izjavio je uoči ovog datuma da vojne isporuke iz zemalja Alijanse u Ukrajinu treba da se vrše ne na dobrovoljnoj, već na obaveznoj osnovi.

- To je potvrda antiruske suštine Alijanse. I drugo, potvrda da Ukrajinu koriste kao oruđe. Sve te Stoltenbergove izjave su dokaz tih teza, o kojima već dugo pričamo i koje su članice NATO-a često odbacivale. NATO je agresivan blok usmeren protiv Rusije - kazala je Zaharova.

Ona je podsetila na formiranje Saveta NATO-Ukrajina, čiji je sastanak održan na sastanku Severnoatlantskog saveta na nivou ministara spoljnih poslova, održanom 3-4. aprila u Briselu.

- Taj forum je jedino što je Kijev uspeo da postigne od svojih zapadnih sponzora u zamenu za uništenje sopstvene zemlje u antiruskom ludilu. Alijansa je želela da nanese strateški poraz Rusiji, ali je istovremeno uništila Ukrajinu - ukazala je ruska zvaničnica.

Komentarišući spomenuti sastanak u Briselu, Zaharova je napomenula da je, zajedno sa Stoltenbergom, "tu akciju" otvorio američki državni sekretar Entoni Blinken, "tako da niko od takozvanih ravnopravnih partnera u Alijansi nije imao nikakvu sumnju u to ko je tu glavni".

- To je još jedan podsetnik da agresivni blok, koji su anglosaksonci stvorili pod izgovorom konfrontacije sa SSSR-om, a u suštini sa ciljem održavanja hegemonije Zapada pod američkim vođstvom, nastavlja da bude instrument za obezbeđivanje interesa pre svega SAD, njihove agresivne i destruktivne snage - zaključila je Zaharova.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading