zatvor
Foto: Alo/Shutterstock

Luis (86), čija porodična kompanija kontroliše većinu britanskog fudbalskog kluba Totenhem Hotspur, optužen je u julu 2023. godine da je preneo insajderske informacije o svojim kompanijama dvojici svojih privatnih pilota, kao i prijateljima, asistentima i partnerima, omogućavajući im, prema navodima tužioca, da zarade milione dolara u vidu profita.

Luis se izjasnio krivim u januaru po tri tačke za prevaru sa hartijama od vrednosti, šest meseci nakon što je osnivač Tavistok grupe optužen za davanje saveta o četiri kompanije kojima se javno trguje između 2019. i 2021.

Tužioci su rekli da je Luis prikupio insajderske informacije o četiri kompanije u koje je ulagao preko svog hedž fonda i davao napojnice prijateljima i saradnicima između 2019. i 2021. U te kompanije spada i BCTG Ackuisition Corp, kao i Mirati Therapeutics, u kojem je Luis sakrio veličinu svog vlasništva, investirajući preko trusta i lažne kompanije registrovanih na ime njegove unuke i zaposlenog, navode tužioci. Američki tužilac na Menhetnu Damijan Villiams nazvao je radnje koje je Luis preduzeo „klasičnom korporativnom korupcijom“.

Priznao grešku

Na sudu na Menhetnu, Luis je priznao da je znao da je ono što je radio pogrešno.

- Tako mi je neprijatno i izvinjavam se sudu zbog svog ponašanja - rekao je on.

Sporazum o priznanju krivice će verovatno smanjiti svaku kaznu za Luisa, koji se suočava sa čak 45 godina zatvora ako bude osuđen na suđenju. Njegovi advokati su tražili ubrzano izricanje kazne zbog njegovih godina.

Vlada je u podnesku navela da, iako savezne smernice za odmeravanje kazne predviđaju zatvorsku kaznu od 18 do 24 meseca, Levis zaslužuje blagost s obzirom na svoje godine, značajne zdravstvene probleme i njegovu dobrovoljnu odluku da otputuje u SAD kako bi prihvatio odgovornost za njegove zločine.

U slučaju zatvorske kazne, Luis bi bio jedan od najstarijih kriminalaca „belog okovratnika“ koji bi bio u zatvoru.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading