Ukrajina
Foto: Alo/Tanjug

 Britanska vojska je optužena da je dala previše tableta vojnicima kojima je dijagnostikovan posttraumatski stresni poremećaj.

Ipak, vojni komandanti kažu da prate smernice NHS za one koji smatraju da im je potrebna podrška usred borbi za mentalno zdravlje.

Još 73.000 vojnog osoblja je dobilo lekove protiv bolova na bazi opijata, prema novoobjavljenim statističkim podacima.

Ali veterani, uključujući stručnjaka za uklanjanje bombi koji je osvojio Kraljičinu medalju za hrabrost, izrazili su zabrinutost da se lekovi dele prelako.

Jedna petina onih koji su dobijali antidepresive bile su žene, dok žene čine 11 odsto oružanih snaga.

Nekim pripadnicima vojke su prepisani antidepresivi između 2017. i 2023. godine, a neki vojnici su dobili tablete za spavanje u istom periodu, pokazuju podaci.

Oko 40 ljudi je lečeno od zavisnosti od lekova protiv bolova ili tableta za spavanje, saopštilo je Ministarstvo odbrane Velike Britanije.

Prema statistikama, veliki broj njih je tražio lečenje za probleme mentalnog zdravlja tokom protekle decenije.

Otprilike 16.000 vojnika - ili 8,6 odsto oružanih snaga - zatražilo je pomoć za mentalno zdravlje u periodu 2012-2013, pre nego što je porastao na skoro 21,000, ili 13,2 odsto, u 2022-2023.

Kaže se da ponuđene pilule uključuju Prozac, amitriptilin, citalopram i duloksetin.

Među onima koji se leče je bivši oficir za uklanjanje bombi major Vejn Ouers, nakon što mu je dijagnostikovan posttraumatski stresni poremećaj.

Maj Overs, 53, iz Leamington Spa u Vorvikširu, rekao je da su mu prepisani antidepresivi čim mu je postavljena dijagnoza.

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading