LANSIRANA RAKETA Drama kod Japanskog mora
Foto: Printscreen

Generalštab vojske Južne Koreje saopštio je da su detektovali lansiranje, kako se pretpostavlja, balističke rakete srednjeg dometa iz oblasti severnokorejske prestonice Pjongjanga u utorak u 6.53 po lokalnom vremenu, preneo je Rojters.

Raketa je, kako su naveli u Seulu, letela oko 600 kilometara pre nego što je pala u more. Raketu je detektovalo i japansko ministarstvo odbrane i, kako su naveli, letela je 650 kilometara na maksimalnoj visini od 100 kilometara.

Iz generalštaba južnokorejske vojske saopštili su da su procenili da je projektil sličan novom hipersoničnom projektilu srednjeg dometa koji se pokreće na čvrsto gorivo.

Predsednik Južne Koreje Jun Suk Jol izjavio je da Severna Koreja pokušava da nastavkom raketnih i drugih vojnih provokacija uzdrma južnokorejsko društvo uoči opštih izbora, prenosi Jonhap.

Japanska vlada protestovala je kod Severne Koreje, rekao je premijer Fumio Kišida, dodajući da je lansiranje balističkih projektila od strane te zemlje kršenje rezolucija Saveta bezbednosti UN.

"Ovo je pitanje koje se tiče ne samo bezbednosti naše zemlje, već i bezbednosti regiona i međunarodne zajednice. To je apsolutno neprihvatljivo", rekao je Kišida.

Istakao je da će Japan sarađivati sa Sjedinjenim Državama i Južnom Korejom na osiguranju bezbednosti u regionu. Američka indo-pacifička komanda pozvala je u saopštenju Severnu Koreju da se "uzdrži od daljih nezakonitih i destabilizujućih akata", dodajući da američke obaveze u odbrani Južne Koreje i Japana "ostaju čvrste".

Ovo je prvo severnokorejsko lansiranje balističke rakete od 18. marta, a najnovija raketna proba usledila je nakon što je u Seulu u četvrtak saopšteno da se Pjongjang priprema za lansiranje drugog vojnog satelita. Pjongjang je u novembru saopštio da je uspešno lansirao svoj prvi špijunski satelit.

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading