Emanuel makron
Foto: Alo/Printscreen/youtube

Francuska je među glavnim vojnim dobavljačima za Ukrajinu, koja se suočila sa kritičnim nedostatkom oružja i trupa jer zadržava navalu ruskih napada.

Sjedinjene Države su bile ključni vojni podrška Ukrajini, ali je paket pomoći od 60 milijardi dolara zadržan u Kongresu.

Pariz se takođe založio za trajni prekid vatre između Izraela i Hamasa. Sjedinjene Države, glavni saveznik Izraela, nedavno su dozvolile da donese rezoluciju Saveta bezbednosti UN koja poziva na prekid vatre tokom meseca Ramazana.

Blinken će se sastati sa Makronom kako bi razgovarali o rastućoj međunarodnoj krizi, saopštilo je francusko predsedništvo AFP-u. On će takođe razgovarati sa ministrom inostranih poslova Stefanom Sejournom.

Francuska je održala međunarodnu konferenciju u februaru u pokušaju da prikupi finansijsku i vojnu podršku Ukrajini. Rezultate će pregledati Blinken i francuski lideri, rekli su zvaničnici.

Obe strane žele „intenziviranje“ podrške Ukrajini, rekao je član Sedžurnovog okruženja.

Francuski ministar je u subotu bio u Kairu kako bi razgovarao o ratu u Gazi, a u ponedeljak u Kini da bi pozvao Peking da izvrši pritisak na Rusiju zbog rata u Ukrajini.

Francusko ministarstvo spoljnih poslova saopštilo je da će Sedžurn i Blinken razgovarati o pripremama za samit NATO-a u Vašingtonu u julu, kao i o „krizi“ na Bliskom istoku, u Ukrajini i Sudanu.

Oni će nakon sastanka održati zajedničku konferenciju za novinare.

U simboličnoj poseti, Blinken je trebalo da otprati francuskog ministra oružanih snaga Sebastijena Lekornua u fabriku u blizini Pariza francusko-nemačke odbrambene grupe KNDS, koja proizvodi artiljerijske topove koje se koriste u Ukrajini.

Blinken će takođe otići u parisko sedište kulturne organizacije UN, UNESCO, kojoj su se Sjedinjene Države ponovo pridružile prošle godine. Blinken će održati sastanak sa liderom Uneska Odri Azulej.

Ova poseta predstavlja prvo putovanje u Francusku za Blinkena, koji tečno govori francuski, za skoro dve godine.

Makron je bio u državnoj poseti Vašingtonu u decembru 2022.

Nakon Pariza, Blinken će otputovati u Brisel na razgovore ministara inostranih poslova NATO-a uoči samita o 75. godišnjici alijanse u Vašingtonu u julu.

Blinken će takođe održati trosmerni sastanak u Briselu sa liderima EU i jermenskim premijerom Nikolom Pašinjanom, koji je nastojao da se odvoji od istorijskog saveza svoje zemlje sa Rusijom.

@alo_portal KAKO MEDIJI SAZNAJU: Ovo je majka male Danke guglala pre i posle nestanka devojčice! #alo #alonovine #alodnevnenovine #fypシ゚viral #foryou #foryoupage #fypシ #dankailic #bor #viraltiktok #amberalert ♬ Action Music(853437) - Pavel

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading