ŠPANIJA ĆE PRIZNATI PALESTINU Sančez otkrio i kada
TANJUG/SAVA RADOVANOVIC/ bs

On je prethodnog meseca najavio da će Palestina biti priznata tokom mandata trenutne vlade Španije, ali je rok pomeren da se potencijalno poklopi sa evropskim izborima zakazanim za 9 jun, prenosi Pais.

Sančez je ipak napomenuo da vlada mora da ''obrati pažnju na odluke koje će biti donete u Briselu i SAD, a posebno uzevši u obzir predsedničke izbore u toj zemlji u novembru.

Španski premijer je u ponedeljak započeo turu po Bliskom istoku i sinoć je stigao u Jordan, dok ga očekuju i posete Kataru i Saudijskoj Arabiji, u pokušaju da utiče na ključne aktere u regionu da postignu održivo rešenje za rat u Gazi.

Na zvaničnoj veb stranici španske vlade navedeno je da Španija cilja na priznanje dve države od strane međunarodne zajednice i premijer će se u Saudijskoj Arabiji, tokom sastanka sa prestolonaslednikom Mohamadom bin Salmanom, takođe zalagati da arapske države koje do sada to nisu učinile, priznaju Izrael.

Kako piše španski list, ova zemlja je nedavno nastojala da postigne dogovor sa drugim evropskim državama o priznavanju nezavisne palestinske države.

Lideri Španije, Slovenije, Irske i Malte odobrili su zajedničku deklaraciju u kojoj su pokazali spremnost da to učine ''kada (taj potez) može da da pozitivan doprinos i kada su okolnosti odgovarajuće", dok se Madrid nada da će se ostale zemlje bloka pridružiti naknadno.

Španija je priznanje Palestine u EU promovisala kao ''koaliciju dobrovoljaca'' zbog oštrog protivljenja Nemačke i Austrije i nedostatka podrške Italije i Francuske, a zemlje koje već priznaju palestinsku državu su većinski zemlje bivšeg istočnog bloka, poput Rumunije, Mađarske, Bugarske, Češke i Slovačke, dok je Švedska to uradila nezavisno 2014.

Sančez je istakao podršku Madrida Agenciji UN za pomoć palestinskim izbeglicama (UNRWA), čiji je rad u Pojasu Gaze opisao kao ''ključan i nezamenljiv'', uprkos optužbama Izraela da je osoblje ove organizacije pomoglo Hamasu pri oktobarskom napadu na Izrael. Na sajtu vlade dodato je će se španski premijer tokom sastanka sa liderima zemalja Bliskog istoka dotaći pitanja ljudskih prava u tom regionu, preneo je Pais.

BONUS VIDEO

 

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading