Sneg u Dragačevu
Foto: Tanjug/FOTO TANJUG/ BRANKO LUKIĆ

U ovom času hladni front iz oblasti Alpa stigao je do Slovenije i do severnog Jadrana i doneo drastično zahlađenje sa kišom i obilnim pljuskovima, pri čemu su temperature opale za 15 ak stepeni. U Ljubljani je temperatura opala na 10°C, a u Julijskim Alpima veje sneg, pri čemu je temperatura opala na -3°C.

U istom času, samo 50 ak kilometara istočnije u Zagrebu je letnjih 25°C, a u Slavoniji i na severu Bosne 28°C, dok je u centralnim i istočnim predelima Srbije danas bilo 31°C.

Do kraja dana hladni front stići će i do severozapada Hrvatske i Dalmacije, a posle 21 h i do zapada Bosne i doneti drastično zahlađenje sa kišom i obilnim pljuskovima sa grmljavinom, uz na udare i olujni severozapadni vetar. Temperature će biti u padu za 15 ak stepeni.

Potom će se na udaru hladnog fronta i zahlađenja naći i Slavonija, a tokom noći pored Hrvatske i Bosne i Hercegovine, hladni front sa kišom i pljuskovima sa grmljavinom premneštaće se i preko Crne Gore.

Ponegde se očekuju i grmljavinske oluje.

Do jutra će se vreme u Sloveniji smiriti, a istovremeno hladni front iz regiona u drugoj polovini noći stiće će i do Srbije i to prvo do zapadnih i severozapadnih, do jutra i do ostalih predela uz kišu i pljuskove sa grmljavinom, pa će i u Srbiji sutra biti svežije za desetak stepeni.

Naše područje i jugoistok Evrope nalazi se na udaru veoma tople vazdušne mase sa severa Afrike, uz ogromne količine peska iz Sahare.

Oblak peska prekrio je područje od juga Italije i Balkana preko našeg područja i Jadrana sve do centralne i istočne Evrope, a temperature vazduha su prave letnje, pri čemu je kod nas beleženo preko 30°C, u centralnoj i istočnoj Evropi preko 25°C, a u Moskvi je danas bilo 20°C.

Istovremeno, ciklon već danima zapadnoj i jugozapadnoj Evropi i oblasti Alpa donosi obilne kiše i pravo jesenje vreme, uz sneg u planinama.

U višim predelima Alpa palo je više od pola metra snega, a hladni front koji je iz oblasti Alpa stigao pred kraj dana do Slovenije, sada se premešta dalje na istok prema našem području.

Telegraf

BONUS VIDEO

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading