Printscreen
Foto: Printscreen/Printscreen

Legenda kaže da je u pećini, gde se izvor nalazi, rođena ćerka Đavola, a danas je ta pećina popularna turistička destinacija.

Veruje se da ovaj izvor ima sposobnost da predmete pretvara u kamen. Nalazi se pored reke Nid u Severnom Jorkširu, Engleska. Meštani su vekovima verovali u prokletstvo izvora, a kao dokaz navode i to što jedna strana zida pećine podseća na ogromnu lobanju.

Smatra se da se svako ko dodirne vodu iz ovog izvora može pretvoriti u kamen.

Prema legendi, u pećini gde se izvor nalazi rođena je Moder Šipton, ćerka lokalne prostitutke. Verovanje je bilo da je njen otac Đavo, s obzirom na to da je opisivana kao izuzetno ružna. S vremenom se širila priča o njenim natprirodnim moćima i sposobnosti da predviđa budućnost. Navodno je predvidela poraz španske armade 1588. godine, veliki požar u Londonu 1666. godine, kao i izum telefona.

Najraniji zapisi o izvoru datiraju iz 1538. godine, kada se verovalo da je njegova voda lekovita. Tokom 17. veka, izvor je postao poznata turistička atrakcija. Savremena nauka je utvrdila da voda sadrži visoku koncentraciju minerala koji oko predmeta stvaraju „ogrtač“. U vodi je otkrivena visoka koncentracija kalcita, zbog čega se ne preporučuje za piće. Avanturisti često ostavljaju različite predmete u izvoru.

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading