SAD ANEKTIRALE OGROMAN DEO TERITORIJE Tihi plan Vašingtona sproveden u delo, opasno se primakli Rusiji
Tanjug/Ap

Teritorija SAD se tako povećala za otprilike dve Kalifornije, nakon što je ta zemlja službeno anektirala milion kvadratnih kilometara pozivajući se na svoj projekat proširenog kontinentalnog pojasa (ECS), koju vode oko 20 godina.

SAD nikada nisu ratifikovale Konvenciju UN o pomorskom pravu iz 1982. godine, ali su sada iskoristile međunarodno pravo da prošire svoju teritoriju na prostor od čak 60 odsto Aljaske. Kanada, veoma blizak saveznik SAD, takođe ima pretenzije na deo teritorije koju su SAD sada pravno proglasile svojom nacionalnom teritorijom, ali njen stav o američkom potezu još nije poznat.

SAD anektirale deo teritorije

US Extended Continental Shelf Project

 

 

Amerikanci kažu da će se sve lako rešiti pregovorima i naučnim objašnjenjima. Zvaničnici Stejt departmenta tvrde da proširenje obalnog pojasa "nije kršenje bilateralnog sporazuma sa Rusijom o pomorskim granicama", koji je potpisan 1990. godine.

Ovim potezom SAD su postale država sa drugom po veličini teritorijom na svetu posle Rusije. Zvanično su pretekli Kanadu.

- Deklaracija o proširenom epikontinentalnom pojasu od utorka, preko 200 milja od obale, ne uključuje jurisdikciju na vodu ili prava na ribolov. Međutim, saveznoj vladi daje kontrolu nad morskim dnom i svim vrednim resursima koji se iz njega mogu iskopati, kao i pravo da odlučuje ko može da sprovodi istraživanje ili polaže cevovode. Neka od okeanskih područja koje su SAD proglasile proširenim kontinentalnim pojasom nalaze se u Atlantiku, Pacifiku, Meksičkom zalivu i Marijanskim ostrvima. Veliki deo severno od Aljaske plus manji deo u Beringovom moru čine skoro površinu Teksasa - pišu mediji sa Aljaske.

- Amerika je veća nego što je bila juče - rekla je Mid Tredvel, bivša potguvernerka Aljaske i bivši predsednik američke Komisije za istraživanje Arktika.

- Ovaj potez nije baš kupovina Luizijane. Niti je to potez poput kupovine Aljaske, ali nova površina zemljišta i podzemnih resursa ispod zemlje koju kontrolišu SAD veća je od dve Kalifornije. Direktor projekta Stejt departmenta Brajan Van Pej rekao je da je naučnicima bilo potrebno 20 godina terenskog rada sa više agencija da prikupe podatke o obliku morskog dna i izmere slojeve sedimenta.

Prošireni epikontinentalni pojas, ili ECS, odnosi se na onaj deo epikontinentalnog pojasa koji je udaljen više od 200 nautičkih milja od obale. Ograničenja ECS se određuju korišćenjem odredbi iz člana 76. Konvencije o pravu mora iz 1982. godine.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading