Ekonomski pad
Foto: Shutterstock/Foto: Shutterstock

Prema podacima portala BiznisInfo.ba, prihodi kompanije prošle godine iznosili su 732,8 miliona KM (konvertibilnih maraka), što je dramatičan pad u odnosu na milijardu i 54 miliona maraka iz 2022.

Prihodi su, dakle, za godinu smanjeni za oko 320 miliona KM ili oko 30 odsto, što bi pogodilo svaku kompaniju.

Firma je lani zabeležila neto gubitak od 159 miliona maraka. Neto dobit u 2022. godini bila je 41 miliona KM, a 2021. više od 200 miliona maraka. Akumulirani gubici sa krajem 2023. iznose 201 milion maraka, što predstavlja smanjenje kapitala kompanije za 45 procenata.

Najveći faktori koji su uticali na finansijske performanse kompanije u 2023. bili su da je otprema gotovih proizvoda bila na najnižem nivou u poslednjih 14 godina, zbog manje potražnje od 12 odsto u odnosu na prethodnu godinu; kao i povećanje cene električne energije za 20 procenata, što rezultira dodatnim godišnjim troškovima od četiri miliona maraka.

Takođe, prosečne prodajne cene čelika bile su 22 odsto niže prošle godine u odnosu na pretprošlu, a tu je i značajno povećanje (20 miliona KM) troškova plata od 16 procenata.

Kompanija je ove sedmice saopštila da pokušava da pronađe načine da izađe iz postojeće situacije, s obzirom da se zbog niske cene čelika na svetskom tržištu suočavaju s velikim izazovima u poslovanju.

Između ostalog, odlučili su da obustave proizvodnju koksa, te poručili da je ovo samo jedan od koraka koje u narednom periodu planiraju preduzeti u tom smislu.

- Pravimo plan gde ćemo rasporediti naše radnike sa Koksare koji su jako dobri radnici i bili su s nama jako dugi period. Radnike koji su bili dugi niz godina s nama ne bismo želeli da izgubimo. Prerasporedićemo ih u naše druge radne jedinice - najavio je direktor Nikhil Mehta.

Ističe da će pokušati da zadrži što više radnika u Zenici, dok će višak radnika pokušati da zbrine u svom pogonu u Nemačkoj ili nekim drugim evropskim zemljama.

Planirano je da na taj način zbrinu oko 15 posto radnika iz tog departmenta. Koksara zapošljava ukupno 200 radnika.

Pad "Mittala" bio bi veliki udarac za celu ekonomiju BiH.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading