Marija Zaharova
Foto: EPA/EPA-EFE/MAXIM SHIPENKOV

Zaharova je tako prokomentarisala reakciju Zapada na ruski veto na nacrt rezolucije kojom je trebalo da bude produžen mandat komiteta SB za sankcije Severnoj Koreji, preneo je TASS.

"Rusija ozbiljno shvata pitanje sankcija Saveta bezbednosti UN, koje imaju za cilj očuvanje mira i stabilnosti. Ona se pridržava odluka koje je Savet pregovarao. Ne možemo da stojimo skrštenih ruku, kada se ove ekstremne mere pretvaraju u neselektivno oružje za kažnjavanje pojedinih država", istakla je Zaharova.

Prema njenim rečima, upravo to se dogodilo u kontekstu situacije oko Korejskog poluostrva.

"Jasno je vidljivo da su beskrajne sankcije potpuno beskorisne za postizanje navedenih ciljeva, već vode ka finansijskoj i ekonomskoj blokadi cele države sa svim odgovarajućim posledicama po stanovništvo", istakla je Zaharova.

Prema rečima Zaharove, agresivna reakcija SAD i nekih drugih zapadnih država na ruski veto "nije iznenađujuća", jer su pomenuti međunarodni akteri "mnogo uložili u ovaj instrument za praćenje i nadali se da će nastaviti da ga koriste za rešavanje sopstvenih geopolitičkih zadataka" protiv Pjongjanga.

"Cilj delovanja grupe eksperata, koja se ne može nazvati nezavisnom i nepristrasnom, nije bio da se održi međunarodna i regionalna bezbednost, već da se kompromituje Pjongjang i diskredituju prijatelji Severne Koreje", istakla je portparol ruskog Ministarstva spoljnih poslova, prenosi RT Balkan.

Ona je navela da Rusija očekuje da će priča sa ekspertskom grupom za Severnu Koreju biti dobra lekcija, a da će UN početi da se oslobađaju zavisnosti od svojih američkih "lutkara".

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading