"NEMAČKA MORA DA SE ZAŠTITI NA SVE NAČINE" Habek: "Ulagaćemo u sopstvenu bezbednost" (VIDEO)
Foto: EPa/FILIP SINGER

- Moramo da se prilagodimo situaciji pretnji. Sve drugo bi bilo naivno - rekao je on u video snimku objavljenom u petak na platformi Ks, ranije poznatoj kao Tviter.

Zato bi bilo dobro da Nemačka više ulaže u sopstvenu bezbednost, dodao je on.

- Mi, Nemačka, Evropska unija, moramo da se zaštitimo na sve moguće načine, uključujući i od vojnih napada - naveo je Habek.

Rat ruskog predsednika Vladimira Putina protiv Ukrajine najkrvaviji je sukob koji je Evropa videla od 1945. godine.

- Svaki dan je dan smrti i kraj se ne nazire. Naprotiv, Putinova Rusija potpuno prelazi na ratnu ekonomiju i masovno povećava proizvodnju oružja - kazao je on.

Poslednjih nedelja u Nemačkoj su se pojavile tvrdnje o prirodi i obimu podrške Ukrajini, „od kojih su neke bile gorke, a neke uznemirujuće“, rekao je on.

Sa uskršnjim videom, Habek želi da pokuša da ih razdvoji i da sudi sa svoje tačke gledišta.

- Od početka sam govorio za slanje oružja u Ukrajinu i još uvek se zalažem za to da se nastavi da ih podržava sa sve više vojne opreme - poručio je Habek.

Međutim, poštuje stav da zbog moralnih principa ili verskih uverenja dolazi do drugačijeg zaključka od njegovog kada je u pitanju slanje oružja u Ukrajinu.

- Takođe dobro razumem da se ljudi plaše eskalacije rata. I ja sam zabrinut. Pitanje je kakav je stav i šta je potrebno da se suprotstavi ovoj pretnji. Vlada će morati da se bavi time stalno - istakao je Habek.

On je kritikovao ideju "zamrzavanja rata".

- Koliko razumem da se govori o zamrzavanju rata s obzirom na veliki broj žrtava, ova pozicija zanemaruje činjenicu da samo Ukrajinci mogu da odluče koju cenu su spremni da plate i pod kojim uslovima žele da postignu primirje ili okončanje rata - naveo je on.

Lider poslaničke grupe Socijaldemokratske partije (SPD) u nemačkom parlamentu Rolf Mucenih razgovarao je o „zamrzovanju” sukoba, odnosno o primirju koje bi omogućilo mirovne pregovore, zbog čega je bio naveliko kritikovan.

Habek je rekao da Putin želi da uništi ujedinjenje i jedinstvo Evrope.

 - Ako Putin uspe u svom ratu u Ukrajini, on će nastaviti - objasnio je on.

Zato je i za bezbednost u Nemačkoj i mir u Evropi važno da se Ukrajina uspešno brani i da Nemačka pomaže.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading