Printscreen
Foto: Printscreen/Printscreen

Za svakoga ko je živeo pored ogromne vodene površine, više ste nego svesni nekih opasnosti koje priroda predstavlja.

Snimci su uhvatili prelepu, ali opasnu pojavu koja se može desiti širom sveta, kada su talasi u okeanu u pitanju.

S obzirom na to da obično vidimo talase kako se kreću prema obali, teško je zamisliti da se kreću pod okomitim uglovima potrebnim za pravljenje kvadrata. Ali ovo se dešava, a odozgo može izgledati kao da postoji mreža ispod vode koja uzrokuje čudnu formaciju.

U stvarnosti, talasi su rezultat ukrštanja dva mora kada ih vremenski obrasci u regionu uzrokuju da se formiraju pod različitim uglovima.

Možda će vas zaintrigirati bizarni obrasci - poznati i kao poprečni morski ili mrežasti talasi - ali oni su zapravo obično povezani sa jakim i lokalizovanim plimama.

Kvadratni talasi mogu dostići visinu od 10 stopa (tri metra) i mogu se pojaviti i nestati za nekoliko minuta, što znači da bi trebalo da evakuišete vodu ako ih ikada primetite.

Poprečni otoki su toliko jaki da mogu da izazovu nesreće na čamcima i brodolome, pri čemu se veći talasi definitivno pokažu prejakim da bi se mogli isplivati, bez obzira koliko ste jaki plivač.

Prema Evropskoj svemirskoj agenciji (ESA), kvadratni talasi su bili odgovorni za veliki procenat brodskih nesreća od 1995. do 1999. godine, iako Surfers Hipe tvrdi da kvadratni talasi koji dosežu do obale „imaju znatno smanjenu snagu i nisu toliko strašni ili kao opasno kako svi misle'.

Međutim, sajt dodaje: „Ipak, uvek budite oprezni u okeanu i nemojte surfovati u talasima ako osećate da ste možda van svoje dubine.

Može se videti kako voda stvara talase iz dva različita ugla pre nego što se sruši nazad u veće vodeno telo.

Unakrsni talasi se mogu naći širom sveta, iako je najpoznatije mesto na svetu za njihovo uočavanje Ile de Re - ili Ostrvo Re - u Francuskoj.

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading