sijarto
Foto: EPA/EPA-EFE/GEORGI LICOVSKI

Sijarto je, takođe, istakao da smatra da Rusiju u ovom sukobu nije moguće pobediti, da bi slanje NATO trupa u Ukrajinu samo povećalo mogućnost izbijanja trećeg svetskog rata, kao i da bi pregovori trebalo da se dese što pre.

To je, kako je objasnio, samo pitanje vremena, oni se nekada moraju dogoditi, tako da bi što skoriji početak dijaloga, zapravo, pomogao da se sačuvaju ljudski životi i smanji stepen razaranja.

- Nadam se da će izbori za Evropski parlament i neki od predstojećih nacionalnih izbora ojačati poziciju političara koji se zalažu za mir. Sada se postavlja pitanje da li političari koji podržavaju mir mogu da pobede na nacionalnim izborima u Evropi i da li će političari koji se zalažu za mir imati više mesta u Evropskom parlamentu nego što su imali do sada. Nadamo se uspehu desnice na izborima za Evropski parlament i da će desničarske partije ojačati svoje pozicije i u ovom slučaju imati više mesta u Evropskom parlamentu. Tada će postojati mnogo više šansi za pragmatičniji, zdravorazumski pristup evropskoj politici, a to će povećati šanse za veću pojavu raspoloženja usmerenog ka miru - naveo je Sijarto.

Šef mađarske diplomatije je, takođe, istakao da je za Mađarsku "očigledno i apsolutno jasno da treba da održava vezu s ruskim rukovodstvom", nakon čega je dodao da i on sam održava kontakt sa raznim ruskim zvaničnicima, uključujući sa ruskim ministrom spoljnih poslova Sergejom Lavrovom. 

- Verujemo da je diplomatija sposobnost da razgovaramo jedni sa drugima čak i u teškim okolnostima. Pa čak i ako se ne slažemo u svemu. Na kraju krajeva, nema apsolutno ničeg posebnog u komunikaciji sa onima sa kojima se o svemu slažete. Postoje oblasti koje nisu potpale pod režim sankcija. I moje pitanje je zašto ne bismo poboljšali saradnju s Rusijom u onim oblastima koje nisu pogođene sankcijama. Tako da kada se pojavi potreba za kontaktom na visokom nivou - mi smo apsolutno otvoreni - naveo je Sijarto, koji otkriva da je sa šefom ruskom ruske diplomatije poslednji put razgovarao baš prošle subote, nakon terorističkog napada u "Krokus sitiju" kod Moskve.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading