Sela u Siciliji
Foto: Printscreen/Printscreen

Šema ima za cilj da spreči decu koja su u riziku da nastave putem svojih roditelja u život zločina, prekidajući ciklus kojim se moć prenosi na naredne generacije kroz krvne veze i porodičnu lojalnost, navodi Gardijan.

"Ovo je istorijski trenutak u borbi protiv mafije“, rekao je ministar pravde Karlo Nordio u utorak dok je predstavljao protokol koji je potpisalo pet ministara i italijanska biskupska konferencija Katoličke crkve.

Program "Slobodan izbor“ osnovao je 2012. godine sudija za maloletnike Roberto Di Bela u regionu Kalabrija, gde se nalazi najmoćnija italijanska kriminalna organizacija N'drageta.

Sela u Siciliji

Printscreen

 

Sada će se taj projekat širi na druga dva glavna uporišta organizovanog kriminala u zemlji, na Siciliju, gde se nalazi mafija Koza Nostra, i region Kampanija, kojom vlada Kamora.

"Ima dece koja uče da pucaju sa osam godina i koja prodaju krek-kokain sa osam godina”, izjavila je Kjara Kolozimo, šefica komisije za borbu protiv mafije italijanskog parlamenta. Otkako je plan počeo, oko 150 dece je smešteno u hraniteljske porodice ili u zajednice na tajnim lokacijama širom zemlje, gde uče o životu izvan klanova.

PROJEKAT SPASAVANJA DECE IZ MAFIJAŠKIH PORODICA PROŠIREN Ovo je šansa da se izvuku iz kandži kriminala

EPA/TINO ROMANO

 

Di Bela je rekao da je 30 majki izabralo da prati svoju decu, od kojih su sedam postale zaštićeni svedoci, istakavši da se važni članovi kriminalnih organizacija odlučuju na takav korak kako bi spasli decu ili unuke.

On je sada sudija u sicilijanskom gradu Katanija i tvrdi da dobija pisma zatvorenika, bivših mafijaša, u kojima mu zahvaljuju što je pomogao da njihova deca budu spasena takvog života. Italijanska ministarka za jednake mogućnosti i porodicu, Euđenija Roćela, ističe da žene igraju ključnu ulogu u ovakvim planovima.

"Uloga žena je da prekine lanac kulturnog prenošenja kroz neposlušnost, posebno time što će sebe i svoju decu skloniti iz mafijaškog okruženja", zaključila je Roćela, odbacujući filmski mit o ženama mafijaša koje imaju moć iza kulisa.

BONUS VIDEO: 

 

 

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading