"EVROPLJANI ZNAJU DA ĆEMO ODGOVORITI" Peskov: Nećemo ćutati
EPA/ MAXIM SHIPENKOV

''Evropljani znaju da ćemo odgovoriti na to. Možda nam budu potrebne decenije, ali nećemo je prećutati'', rekao je Peskov, prenosi TASS.

On je istakao da, ako se Evropa odluči na takav korak, znači da će upropastiti sopstvenu investicionun atraktivnost i temelje privregnog prava. ''Ako jednom prekrše pravilo, odmah će dobiti reakciju investitora i narušiće imidž koji su gradili decenijama. Jednostavno rečeno, pucaće sebi u nogu'', rekao je Peskov.

LIderi EU prošle nedelje su saopštili da bi EU mogla da iskoristi prihode od zamrznute ruske imovine za pomoć Ukrajini u roku od nekoliko meseci u okviru plana koji uključuje kupovinu oružja za Kijev.

Od početka rata u Ukrajini, zemlje članice EU i zemlje grupe G7 zamrzle su oko polovinu ruskih deviznih rezervi, u iznosu od oko 300 milijardi evra, pri čemu se oko 200 milijardi nalazi u EU, uglavnom na računima belgijske kompanije koja pruža finansijske usluge Euroklir.

Evropska centralna banka je upozorila da bi slanje sredstava od zamrznute ruske imovine Ukrajini dugoročno moglo da predstavlja rizik za reputaciju evropske valute, i pozvala da se pronađe drugi način za finansiranje Kijeva.

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading