drvo
Foto: Alo/Shutterstock

Radiolog Nikola Striklend otišla je na odmor na karipsko ostrvo Tobago, tropski raj bogat idiličnim peščanim plažama.

Prvog jutra svog boravka tamo, tražila je školjke i korale u belom pesku, ali, ubrzo se njen odmor pretvorio u pakao.

Šetajući među kokosima i mangom na plaži, Striklendova i njen prijatelj naišli su mirisno zeleno voće slično divljim jabukama.

Oboje su nepromišljeno odlučili da zagrizu voće. Posle kratkog trenutka uživanja u slatkom ukusu, grla su počela da im gore od ljutine, a uskoro jedva da su mogli da gutaju.

Voće o kojem je reč pripadalo je drvu mančinele (Hippomane mancinella), koje se ponekad naziva i „jabuka s plaže“ ili „otrovna guava“. Raste u tropskim predelima na jugu Severne Amerike, kao i u Centralnoj Americi, Karibima i severnim delovima Južne Amerike, piše Science Alert.

Biljku na španskom zovu "arbol de la muerte", što doslovno znači "drvo smrti". Prema Ginisovoj listi rekorda, drvo mančinele u stvari je najopasnije drvo na svetu.

 

 

Kako je objasnio Floridanski institut za prehrambene i poljoprivredne nauke, svi delovi mančinele su ekstremno otrovni, a „interakcija sa bilo kojim delom ovog drveta ili gutanje mogu biti smrtonosni“.

Otrov u ovom drvetu toliko je jak da se ne preporučuje ni stajati ispod njega tokom kiše: organsko jedinjenje forbol razblažava se s kišnicom i čak i u tom obliku može da izazove teške opekotine.

S obzirom na to koliko su otrovna, pojedina stabla su u nekim teritorijama prekrivena crvenim krstovima ili jasnim natpisima upozorenja kako se oni koji nisu upućeni u neverovatna svojstva ovog drveta ne bi previše približili biljci.

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading