Federalna služba bezbednosti Rusije
Foto: Alo/AP Photo/Alexander Zemlianichenko

- Federalna služba bezbednosti Rusije na Altajskom kraju suzbila je terorističke aktivnosti trojice stanovnika Novosibirske oblasti ... Mladi su napravili pet domaćih zapaljivih uređaja, takozvanih molotovljevih koktela, uz pomoć kojih su nameravali da podmetnu požar na jedan od regionalnih izbornih štabova uoči predsedničkih izbora u Ruskoj Federaciji. Grupa ljudi nije uspela da izvrši svoju zločinačku nameru, jer su ih priveli operativci ruskog FSB-a neposredno u blizini zgradu štaba dok je pokušao da izvrši teroristički napad - navodi se u izveštaju, prenosi RIA Novosti.

Precizira se da je vođa grupe, čovek rođen 2001. godine, došao na Altajski teritorij krajem 2023. godine da zaradi novac. Nakon što je dobio zadatak od predstavnika terorističke organizacije zabranjene na teritoriji Ruske Federacije, sa kojima je dugo bio u kontaktu, razvio je šemu za izvođenje terorističkog napada u Barnaulu. Da bi to uradio, privukao je dva prijatelja, rođena 1998. i 2006. godine, koji su takođe podržavali radikalne ideje.

- Federalna služba bezbednosti Rusije na teritoriji Altaja otvorila je krivični postupak protiv punoletnih građana po osnovu krivičnog dela iz dela 3. člana 30. stav „a“ dela 2. člana 205. Krivičnog zakonika Ruske Federacije (pokušaj terorističkog akta grupe lica sa prethodnom zaverom). Optuženi su trojica pripadnika kriminalne grupe. Na zahtev istražitelja, sud je okrivljenom odabrao meru zadržavanja - saopštila je pres-služba. beleške.

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading