nemacka zastava
Foto: Shutterstock

 Najnovija, koju potpisuje poslanički klub ove stranke, odnosi se na neostvareno pravo na tri predsednika odbora u Bundestagu, koji su kandidovani, ali nisu izabrani. "Vuče" se i tužba iz 2019. godine, kad je smenjen AfD-ovski predsednik Pravosudnog odbora Štefan Brandner, što je presedan u parlamentarnoj istoriji posleratne Nemačke. Ministar pravosuđa Marko Bušman odgovara da "to jeste jedinstven slučaj, ali su mu prethodili i jedinstveni izgredi."

Dojče vele podseća da je, posle antisemitskog terorističkog napada u Haleu, Brandner na "Iksu" podelio poruku da "nemački političari gluvare sa svećama u rukama po džamijama i sinagogama, a žrtve napada su Nemci".

- Tom nečuvenom objavom, podstrekivao je netrpeljivost protiv manjina - ocenjuje socijaldemokrata Johanes Fehner.

Brandner se izvinio, ali je sličnim izjavama i dalje dizao buru. Povodom dodele Saveznog krsta za zasluge, popularnom domaćem pevaču Udu Lindenbergu, Brandner je prokomentarisao "Judini srebrnjaci", što je doživljeno kao antisemitizam. Brandnerovi verbalni izgredi izazvali su zgražavanje, ne samo u Pravosudnom odboru Bundestaga. Savez nemačkih sudija i Udruženje advokata pozdravili su njegovo smenjivanje s mesta predsednika Pravosudnog odbora. Brandner sada tvrdi da je sklonjen zbog "svepartijske koalicije koja se uvek formira protiv AfD" i istrajava u oceni da vlasti žele da se reše i njega, ali stranke u celini.

- Zbog te nepravde, obraćamo se Ustavnom sudu - istakao je on.

Sud u Karlsrueu prvi put raspravlja da li odbor Bundestaga sme da smeni predsednika, što poslovnikom nije definisano. Poslanica Zelenih Brita Haselman, poručuje: "Neko koga izaberete, može glasanjem da bude i opozvan". Sud, istovremeno, odlučuje i o tužbi zbog neimenovanja predsednika tri skupštinska odbora, na koje AfD ima pravo po broju mandata. Iako je predložila kandidate za resore unutrašnjih poslova, zdravstva i ekonomske saradnje, oni nisu dobili većinu, te nisu izabrani. U tužbi se tvrdi da to krši njihovo pravo na ravnopravno učešće u radu parlamenta.

Revoltiran time, poslanik AfD Kaj-Uve Cigler, izazvao je, prošle nedelje u parlamentarnom Odboru za zdravstvo skandal, zasevši na mesto predsednika odbora iz stranke Zelenih. Pred sebe je stavio tablu "predsednik Odbora" i odbio da ustane. Za to mu sledi kazna od hiljadu evra.

Osim ove dve tužbe, AFD je više puta uzaludno pokušala da pokrene proces po hitnom postupku. U odgovoru, Ustavni sud je ocenio da "se ne može unapred isključiti mogućnost da su prava poslaničkog kluba AfD povređena".

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading