OŠTRA PORUKA RUSIJE MAKRONU: Ne savetujemo mu da testira našu spremnost za brutalan odgovor
Foto: EPA/EPA

Gruško u je u intervjuu za Komsomolsku pravdu rekao da će se rizici od eskalacije ukrajinskog sukoba značajno povećati ako zemlje NATO-a „pokušaju otvoreno da uđu u Ukrajinu pojedinačno ili kao deo koalicije“.

Ranije je Makron rekao da se EU saglasila da stvori „devetu koaliciju za duboke udare“ snabdevajući Ukrajinu raketama srednjeg i dugog dometa.

On je takođe rekao da će Francuska učiniti sve da spreči Rusiju da „pobedi u ovom ratu“.

Prema njegovim rečima, lideri zapadnih zemalja su razgovarali o mogućnosti slanja trupa u Ukrajinu. Makron je rekao da konsenzus još nije postignut, „ali se ništa ne može isključiti“.

Tokom sastanka sa opozicionim liderima početkom marta, Makron je ponovio da Francuska „nema granica i crvenih linija“ po pitanju pomoći Ukrajini.

Njegove reči oštro su kritikovali brojni NATO partneri, uključujući Nemačku, kao i političke snage u Francuskoj.

Lideri svih političkih partija optužili su Makrona za uvlačenje Pariza u sukob, za neozbiljnost, a takođe su mu zamerili što se o ovim pitanjima nije konsultovao sa parlamentom.

Nemački kancelar Olaf Šolc i ministar odbrane Boris Pistorijus rekli su da Berlin neće slati svoje trupe u Ukrajinu, a Šolc je naglasio da zemlje NATO-a u celini to neće učiniti. On je ponovio i da ne planira da šalje krstareće rakete dugog dometa Taurus dugog u Ukrajinu.

Kurir.rs/Novosti/Komsomolsku pravda

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading