PAKAO TEK SLEDI! Rusi kreću u masovnu proizvodnju projektila od 3 tone eksploziva, MOGU DA RAZORE BILO KOJI EVROPSKI GRAD
Foto: AP/AP Photo/LIBKOS, File

Reč je o modernizovanoj verziji stare sovjetske bombe FAB-1500, u navođeni projektil koji može napraviti krater širok 15 metara.

Projektil težak 1,5 tona, od čega gotovo polovinu čini eksploziv, lansiraju borbeni avioni na udaljenosti od 60 do 70 kilometara, a to je izvan dometa ukrajinske protivvazdušne odbrane. S tim bombama ruske snage su u Donjecku gađale termoelektrane, fabrike i nebodere, kao i mesta s kojih Ukrajinci koordinišu svoju odbranu, nastavljajući s taktikom uništavanja teritorija pre vojnog zauzimanja.

FAB-1500 usmerava se prema meti pomoću sistema za navođenje i krilaca. Jedan vojnik iz ukrajinske 46. brigade, koji se bori pored Krasnohorivka u Donjecku, rekao je za CNN da su ih Rusi ranije gađali samo artiljerijom. Sada su počeli intenzivnije koristiti vazdušne snage, posebno FAB-1500.

- Zašto koriste FAB-1500? Jer je šteta koja time nastaje vrlo ozbiljna. Ako preživiš, zagarantovano ćeš imati kontuziju - kaže on. Korišćenje tako snažne bombe dramatično menja situaciju na ratištu.

- To stavlja veliki pritisak na moral vojnika. Ne mogu svi naši momci to izdržati. Dosad su više-manje navikli na FAB-500, ali FAB-1500 je pakao - ističe vojnik.

Korišćenje FAB bombi bilo je ključni element u ruskoj ofanzivi na području Donjecka, posebno u uništavanju ukrajinske odrane u i oko Avdijivke, koja je pala u februaru. Uoči i tokom bitke za Avdijivku stotine bombi lansirano je u roku od nekoliko dana, samo u 48 sati korišćeno ih je 250, rekao je za CNN Jurij Ihnat, portparol ukrajinskih vazdušnih snaga.

Kako je danas saopštilo rusko ministarstvo odbrane, Rusija je započela masovnu proizvodnju bombi od tri tone eksploziva koje planira da koristi u Ukrajini. Dodaju da je proizvodnja vazdušnih bombi FAB-3000 počela u februaru.

FAB-3000 teži 3000 kg, a reč je o vazdušnoj bombi opšte namene koja se koristi za uništavanje utvrđenih vojnih i industrijskih objekata i skloništa.

Ministar obrane Sergej Šojgu posetio je preduzeća vojno-industrijskog kompleksa u oblasti Nižnji Novgorod i sam se uverio u proizvodni proces, prenose RIA Novosti.

- Dok je Zapad zauzet govorenjem Putinu šta sve neće da napravi, Rusija je upravo krenula u masovnu proizvodnju klizećih bombi od 3000 kilograma koje mogu razoriti bilo koji evropski grad. Zapadni svet naprosto nema pojma što se događa - objavio je na X-u ‘Jay in Kyiv‘, Amerikanac koji živi u glavnom gradu Ukrajine.

Podsetimo, ruski vojni blogeri počeli su govoriti o modernizovanoj sovjetskoj bombi FAB-1500 prošlog septembra, kad je modernizovana verzija prolazila testiranje preciznosti. Telegram kanal Fighterbomber, blizak ruskoj vojsci, objavio je da je "nakon mnogo meseci pokušaja i pogrešaka", FAB-1500 prvi put precizno pogodio svoju metu.

Kanal Fighterbomber, koji ima gotovo pola miliona pretplatnika, objavio je u da je modificirani FAB-1500 precizan unutar pet metara. Nekoliko nedelja kasnije, i ukrajinski i ruski izvori javljali su o korišćenju teških bombi u Hersonu, na jugu Ukrajine, i Harkovu, na severu.

FAB-1500 najmoćnija je u porodici "glupih bombi" iz sovjetske ere, koje se sada modernizuju u fabrici blizu Moskve u jeftino, ali moćno oružje. Najvažnije je da tih bombi Rusi imaju u velikoj količini, kako to kaže britanski ekspert za naoružanje Džastin Bronk.

Transformisati sovjetsku bombu u novi navođeni projektil, nije ni jeftino niti brzo, ali ipak košta bitno manje od miliona dolara, koliko košta jedna raketa, tumači portparol ukrajinskih vazdušnih snaga.

S modernizovanom verzijom FAB-1500 Rusi su dobili snažno oružje kojim mogu delovati na utvrđene ukrajinske položaje, povećavajući ukrajinske gubitke, ali još uvek nedovoljno da iz temelja promene odnose na frontu, tumači američki CNN.

Alo.rs/Jutarnji list

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading