RUSIJA OSLOBAĐA MONSTRUMA Pakao tek sledi! "Može da razori bilo koji evropski grad" (VIDEO)
Ministarstvo odbrane Ruske Federacije

Rusija je počela da koristi napredniju verziju sovjetske bombe FAB-1500, koja je nanosila ozbiljne gubitke ukrajinskoj odbrani.

Ova bomba, teška 1,5 tona sa skoro polovinom težine u eksplozivu, može da napravi krater širine 15 metara i lansira se s borbenih aviona na udaljenosti izvan domašaja ukrajinske protivvazdušne odbrane. Ciljevi su uključivali termoelektrane, fabrike, nebodere, kao i lokacije od strateške važnosti za ukrajinsku odbranu, uglavnom u Donjecku.

Ruska ofanziva u Donjecku, posebno oko Avdijivke koja je pala u februaru, intenzivno je koristila FAB bombe, lansirajući stotine bombi u kratkom vremenskom periodu. Povećana upotreba ovih bombi, kako se navodi, ima veliki uticaj na moral ukrajinskih vojnika, posebno kada je u pitanju snažnija FAB-1500, čija upotreba dramatično menja dinamiku na terenu.

Dodatno, rusko ministarstvo odbrane najavilo je da je započelo masovnu proizvodnju još snažnijih bombi, FAB-3000, sa namerom da ih koristi u Ukrajini. Te bombe, teške tri tone, namenjene su uništavanju vojnih i industrijskih objekata te skloništa.

Izveštaj takođe spominje zabrinutost zbog nedovoljne svesti Zapada o situaciji, naglašavajući da Rusija unapređuje svoj arsenal jeftinim, ali efikasnim načinima. Prema britanskom ekspertu za naoružanje, Rusija ima velike zalihe ovih bombi, čime može značajno uticati na borbu, iako to možda neće bitno promeniti stanje na frontu, prema tumačenju američkog CNN-a.

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading