kineski lider
Foto: EPA/EPA-EFE/JU PENG / XINHUA CHINA OUT / UK AND IRELAND OUT

- Sve ukazuje da je na sastanku oružanih snaga Komunističke partije Kine (PLA) pod vođstvom predsednika Si Đinpinga bilo naređenje da vojska bude spremna za invaziju na Tajvan do 2027. godine, napisao je on u svedočenju Komitet za oružane snage američkog Kongresa.

- Štaviše, potezi PLA ukazuju na njihovu sposobnost da upotrebe silu, ako se izda takvo naređenje, da ispoštuju Sijev željeni vremenski okvir za ujedinjenje Tajvana sa kontinentalnom Kinom, dodao je admiral, odlazeći šef američke indo-pacifičke komande .

Ipak ne žele rat

Zanimljivo je da je Akvilino rekao poslanicima na saslušanju u sredu da veruje da se Kina i dalje nada da će asimilirati Tajvan bez rata, iako se Peking brzo približava kapacitetu za napad.

On i Eli Ratner, pomoćnik sekretara odbrane za Indo-pacifičku komandu, rekli su da pretnja direktnog sukoba između SAD i Kine nije „ni neposredna ni neposredna“, ali da Pentagon mora brzo da deluje kako bi smanjio rizik od rata.

Vremenski okvir i činjenica da se Kina nada mirnoj asimilaciji koju je Akvilino izneo je u skladu sa onim što su rekli njegov prethodnik, penzionisani admiral Filip Dejvidson i drugi visoki američki vojni zvaničnici.

Akvilino je u svom svedočenju napisao da je od tri glavna problema sa kojima se SAD suočavaju u regionu - Rusija, Kina i Severna Koreja - Kina "jedina zemlja koja ima sposobnost, kapacitet i nameru da preokrene međunarodni poredak".

- U razmerama koje nisu viđene od Drugog svetskog rata, PLA jača svoje kapacitete na zemlji, u moru, u vazduhu, u svemiru, u sajber i informacionim domenima, dodao je on.

Ojačani arsenal

Kineska vojska je svom arsenalu dodala više od 400 borbenih aviona i 20 ratnih brodova i udvostručila zalihe raketa u poslednje tri godine, tvrdi Akvilino.

Istovremeno, Peking je povećao broj satelita koje ima za 50 odsto i više nego udvostručio svoj arsenal nuklearnih bojevih glava, dodao je on.

Akvilino je pozvao SAD da intenziviraju svoj vojni razvoj, rekavši da pretnje u Indo-Pacifiku nastavljaju da „rastu“.

- Moramo da ubrzamo, ponovio je admiral predstavnicima tokom dvočasovnog saslušanja u sredu.

On je preporučio raspoređivanje sistema na pacifičkom ostrvu Guam koji mogu da se odbrane od hipersoničnih i krstarećih raketa do 2027. godine, dve godine ranije od roka koji je Kongres odredio u decembru 2029. godine.

Ove godine, Indo-pacifička komanda je na svojoj listi prioritetnih želja označila da se nada da će dobiti dodatnih 11 milijardi dolara u finansiranju od Bele kuće, sa 430 miliona dolara zatraženih za sistem protivraketne odbrane Guama, prema dokumentima do kojih je došao Politiko Pro.

Kina nije zvanično objavila rat Tajvanu, ali je Si Đinping poslednji put rekao u decembru 2023. da veruje da je ujedinjenje neizbežno. Odbio je da isključi nasilnu asimilaciju.

Kina smatra Tajvan svojom „svetom teritorijom“ i nikada nije isključila upotrebu sile kako bi ga vratila pod svoju kontrolu.

Tajvan je od kontinentalne Kine udaljen 180 kilometara, a između njih je Tajvanski moreuz. Ima diplomatske odnose sa samo 20 zemalja u svetu, a nastao je kao rezultat unutrašnjeg vojnog sukoba u Kini.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading