Izbori
Foto: AP/Manish Swarup (STF)

Indija je tradicionalno imala bliske ekonomske i odbrambene veze sa Moskvom i, prema navodima Rojtersa, uzdržala se od kritike Rusije nakon invazije Ukrajine 2022. godine, a umesto toga dovela svoju kupovinu ruske nafte na rekordni nivo.

Modi je Putinu čestitao na pobedi na predsedničkim izborima u Rusiji, a dvojica lidera su takođe razgovarala o Ukrajini, navodi se u saopštenju Kremlja.

Indijski premijer je potom, na platformi "Iks", objavio da je sa Zelenskim razgovarao o jačanju bilateralnih odnosa i da mu je preneo "doslednu podršku Indije za sve napore za mir i brzo okončanje tekućeg sukoba“.

Kancelarija predsednika Ukrajine saopštila je da je Zelenski s indijskim liderom takođe razgovarao i o ukrajinskom mirovnom planu, koji uključuje povlačenje svih ruskih trupa s teritorije te zemlje, povratka da razgraničenje iz 1991. godine i procesu drženja Rusije odgovornom za svoje akcije.

Razgovori su održani uoči očekivane posete ukrajinskog ministra spoljnih poslova, Dmitrija Kulebe, Indiji naredne nedelje, u cilju Kijeva da izgradi podršku za svoj mirovni plan.

Kuleba je poziv za posetu dobio od svog indijskog kolege, Subramanjama Džaišankara, nakon prethodnog razgovora Modija i Zelenskog početkom godine, rekao je neimenovani zvaničnik za Rojters.

Osim razgovora sa indijskim zvaničnicima, Kuleba će analizirati rad međuvladine komisije Indija-Ukrajina, odnosno tela zaduženog za unapređenje ekonomskih, kulturnih i tehnoloških veza dve nacije, istakao je anonimni jedan zvaničnik.

Kijev se zalaže da Nju Delhu pomogne u obnovi ratom razorene ukrajinske ekonomije, pozivajući na investicije indijskih kompanija na januarskom poslovnom samitu u Indiji.

Prethodni razgovor zvaničnika ove dve zemlje dogodio se pre dve nedelje, kada je Andrij Jermak, šef kabineta ukrajinskog predsednika, obavio poziv s indijskim savetnikom za nacionalnu bezbednost, Adžitom Dovalom.

Modi je više puta razgovarao sa liderima Ukrajine i Rusije, a sa Zelenskim se susreo prošlog maja na marginama a Samita G7 u Hirošimi. Britanska agencija navodi da je Indija insistirala na potrebi za dijalogom između dve zemlje, a Modi je navodno rekao Putinu tokom sastanka u septembru 2022. da "ovo nije ratna era".

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading